DSG'den Türkiye ve Suriye ile diyaloğ açıklaması

DSG'den Türkiye ve Suriye ile diyaloğ açıklaması

Kuzey ve Doğu Suriye Birinci Gaziler Kongresi, Girkê Legê’nin Rimêlan ilçesinde bugün başladı. Kongrede konuşma yapan DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdi, "Tüm çevrelerle diyaloga hazırız" dedi ve DSG’nin yeniden yapılanmaya geçtiğini söyledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Birinci Gaziler Kongresi bugün 143 savaş gazisi delegenin katılımıyla Girkê Legê’nin Rimêlan ilçesinde gerçekleşti.

Kongrede konuşma yapan Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Suriye’de yeni süreçte siyasi çözümün olması gerektiğini söyledi.

DSGKomutanı, çözümün diyalogdan geçtiğini belirterek, “Bölgelerimizde savaş istemiyoruz. Sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Türkiye olsun, Suriye rejimi olsun, tüm çevrelerle diyaloga hazırız." dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Birinci Gaziler Kongresi'nde konuşan Ebdi, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki kurtuluş hamlelerinde 24 bin savaşçımız yaralandı. Yaralılarımız yılmadı ve kahramanlıklarını sürdürdü. Felsefemiz, bütün bedensel sorunların aşılabilirliğini gösterdi. Arkadaşlarımız canlarını feda etti, devrim için büyük bedeller ödedi. Biz de bu bedeller karşısında görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” dedi.

Mazlum Ebdi, DSG’nin yeniden yapılanma sürecine hazırlandığını belirtti ve DSG'nin önünde Suriye'deki krizin çözümü için büyük proje ve çalışmalar olduğundan söz etti.

Ebdi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Yeni süreçte siyasi çözümün olması gerekiyor. Savaşın bittiğini söyleyemeyiz. Çünkü bölgelerimizin güvenliğini bozmaya çalışan güçler bulunuyor. IŞİD’e karşı doğrudan savaş bitti ve şimdiki başlıca görevimiz sınırlarımızı savunmak. Askeri güçler olarak saldırılara ve bölgemize yönelik planlara karşı sorumluluklarımız artmıştır, mücadeleyi yükselteceğiz.”

Tüm çevrelerle diyaloga hazırız

Devrim sürecinde bölge halkının büyük kahramanlıklarla topraklarını kurtardığını belirten Ebdi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgelerimizde savaş istemiyoruz. Sorunların diyalog yoluyla çözümünden yanayız. Türkiye olsun, Suriye rejimi olsun, tüm çevrelerle diyaloga hazırız. Çözümün yolu diyalogdan geçer.”

Ebdi, savaş gazilerinin ve yaralıların kurtuluş mücadelesinde büyük bedeller ödediğini kaydederek, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki kurtuluş hamlelerinde 24 bin savaşçımız yaralandı. Yaralılarımız yılmadı ve kahramanlıklarını sürdürdü. Felsefemiz, bütün bedensel sorunların aşılabilirliğini gösterdi. Arkadaşlarımız canlarını feda etti, devrim için büyük bedeller ödedi. Biz de bu bedeller karşısında görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz” diye konuştu.

DSG’nin yeniden yapılanmasına hazırlanıyoruz

Mazlum Ebdi, DSG’nin yeniden yapılanma sürecine hazırlandığını kaydetti. Bu süreçte gazilere düşen görevleri ise Ebdi, şu sözlerle açıkladı: “DSG’nin yeniden yapılanması kararındayız. DSG’nin Suriye krizinin çözümünde misyonunu yerine getirmesi için bu büyük bir projedir. Önümüzde, bölgesel askeri meclislerin kurulması yönünde büyük projeler ve çalışmalar var. Geniş kapsamlı bir DSG konferansı önümüzdeki planlardan biri. Bu önemli süreçte gazi arkadaşlarımızın da aktif rol oynaması gerekmekte, DSG’nin bütün kurumlarında yer almalıdır. Bedensel engeller bu görevler için engel oluşturmamalı, herkes bu süreçte öncülük rolünü yerine getirmelidir.”

Ebdi, kongreye ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Kongrenin, savaş gazilerimizin DSG’nin yeniden inşa sürecinde öncü alması yönünde önemli kararlar alacağını umut ediyoruz. Gazilerimiz nasıl ki savaş ve kurtuluş mücadelesi sürecinde kahramanlık sergilediyse, aynı rolü savunma, yapılanma ve ulusal ordunun yeniden inşasında da oynayacaktır.”

Öcalan, çözümde büyük rol oynayacaktır

Ebdi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Rojava ve IŞİD'e karşı mücadele sürecinde büyük role sahip olduğunu belirterek, "Önder Öcalan’ın paradigmasıyla, terörist ve faşist DAİŞ ideolojisini yendik. Bu nedenle, Önder Öcalan’ın Suriye krizinin çözümünde büyük bir role sahip olacağına inanıyoruz. Öcalan, avukatlarıyla yaptığı görüşmede, Suriye için rol oynayabileceğini açıklamıştı. Buna inanıyoruz” dedi.