Menbiç'te, YPG ile Türk güçleri arasında şiddetli çatışmalar

Türkiye’nin, Suriye’nin Halep iline bağlı Menbiç ilçe merkezine doğru ilerleme yönündeki çabaları sürüyor. Son olarak Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, bölgede ABD güçleri ile devriyeye atmıştı.

Menbiç'te, YPG ile Türk güçleri arasında şiddetli çatışmalar

Türkiye’nin, Suriye’nin Halep iline bağlı Menbiç ilçe merkezine doğru ilerleme yönündeki çabaları sürüyor. Son olarak Sacur nehri hattında konuşlanan Türk askerleri, bölgede ABD güçleri ile devriyeye atmıştı.

Türkiye’nin, uzunca bir süredir DSG güçlerinin kontrolündeki Menbiç’i ele geçirmek için diplomatik ve askeri çabalar içinde bulunduğu biliniyor. Son zamanlarda bu çabaların askeri boyutta arttığı bildirildi.

Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Sacur nehrinin güneyindeki Avn El Dadat köyünde Menbiç’teki YPG’li güçler ile Fırat Kalkanı güçleri arasında son iki gündür çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Menbiç Askeri Meclisi’nden askeri bir kaynak, Fırat Kalkanı güçlerinin Salı gününden bu yana Menbiç’in kuzeyindeki YPG’li güçlere ait askeri noktalara saldırılar düzenlendiğini aktardı.

Kaynak, çatışmalarla eş zamanlı olarak ABD uçaklarının herhangi bir noktayı hedef almadan yalnızca keşif uçuşları yaparak bölgede gerilimin daha da tırmanmasını engellemeye çalıştığını ifade etti.

Menbiç’te güvenlik önlemleri

Menbiç’teki yerel kaynaklar, YPG'ye bağlı Menbiç Askeri Meclisi’nin şehir içinde güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardığını belirtiyor. Kaynaklar, bu kapsamda Perşembe günü meclisin aldığı kararla motosiklet kullanımının şehir içinde yasaklandığını ifade ettiler.

Güvenilir bir kaynaktan edinilen bilgiye göre ise motosikletin tamamen yasaklanmasından ziyade güvenlik noktalarına yakın mesafeden geçişlerine izin verilmemesi yönünde bir kararın çıktığını söyledi. Gözlemciler, söz konusu önlemin iki gün önce 5 kişinin hayatını kaybettiği Suveyda şehrindeki motosikletli intihar saldırısıyla ilişkili olabileceğine dikkat çektiler.

Taahhütlere bağlılık

Independent Arabia’dan Mustafa Rüstem’in haberine Türkiye, Washington ve Ankara arasında kararlaştırılan Menbiç yol haritası taahhütlerini yerine getirmesi hususunda ABD’ye yönelik baskısını sürdürüyor. 

Savunma Bakanı Hulusi Akar, son olarak Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısında ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir araya geldi. Akar’ın görüşme sırasında Washington yönetiminin Menbiç’le ilgili taahhütlerini gündeme getirerek, bunların hayata geçirilmesi talebini yinelediği belirtildi.

2018 yılında Washington ve Ankara arasında imzalanan yol haritası, YPG’li güçlerin Menbiç’ten tamamen çekilmesi ve yerel bir meclis oluşturulana kadar şehirdeki güvenliğin ortak şekilde kontrol edilmesini öngörüyordu.

Menbiç, 2012’de rejimin kontrolünden çıkarak herhangi bir örgüte ve güce bağlı olmayan ve dinamiklerini yerel halkın oluşturduğu bir meclis tarafından yönetildi. Şehrin yönetimi, 2014 yılında DEAŞ’ın kontrolüne geçti. YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ile ABD’nin liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçleri Ağustos 2016’da başlattığı operasyonla Menbiç kentinde denetimi sağlamıştı. Ankara, terör örgütü kapsamında değerlendirdiği YPG unsurlarının Arap nüfusunun yoğunlukta olduğu Menbiç ilçesini terk etmesini talep ediyor. ABD yönetimi uzun bir süredir Türkiye destekli güçlerin ilçeye askeri operasyon düzenlenmesine karşı direniyor. Gözlemciler, ABD yönetiminin Menbiç’i Ankara’ya karşı bir baskı unsuru olarak kullandığı görüşünde.