Mesrur Barzani, Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg ile görüştü

Başbakan Mesrur Barzani, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'i kabul etti.

Mesrur Barzani, Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg ile görüştü

Başbakan Mesrur Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin de katıldığı toplantıda Kürdistan ve Avusturya arasındaki tarihi ve dostane ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı belirtildi.

Kürdistan halkına farklı süreçlerde verdikleri destek ve güvence için Avusturya hükümetine ve halkına teşekkür eden Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin Avusturya ile ilişkilerinin tüm alanlarda güçlendirilmesini arzu ettiklerini ifade etti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg de Kürdistan Bölgesi’ni ziyaretlerinin Kürdistan halkı ile dostluklarını teyit etmek ve güçlü ilişkilerini bildirmek için geldiğini doğruladı.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi ile federal Irak hükümet arasındaki sorunlara ve Kürdistan'ın anayasal haklarının korunması ve garanti altına alınması gerekliliğine vurgu yapıldı.

Açıklamaya göre, görüşmede sorunların anayasa çatısı altında çözülmesi gerektiği, Irak'ta federal sistemin güçlendirilmesinin yanı sıra Avusturya da dahil olmak üzere dünyada ve Avrupa'da başarılı federal tecrübelerden yararlanmanın önemini değinildi.

Toplantıda konuşulan bir diğer konu ise, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri oldu. Ayrıca son zamanlarda artan küresel ısınma ve iklim değişikliğinin Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne yansıması meselesi konuşuldu.

Irak’ın başkenti Bağdat’taki temaslarının ardından dün akşam başkent Erbil’e gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schellenberg, bugün Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile görüştü.

Schellenberg'in ayrıca Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Rûdaw’a demeç veren Avusturyalı bakan, Erbil’e iş dünyasından bir heyetle geldiğini ve mesajının çok açık olduğunu vurgulayarak, “Daha fazla alışveriş, daha fazla ticaret ve daha fazla yatırım” dedi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki ekonomik kalkınmaya güvendiklerini belirten Avusturyalı Bakan, Erbil’de konsolosluk açacaklarını söyledi.

Alexander Schellenberg, “Biz devam edeceğiz ve Avusturyalı şirketler de yatırım yapmak ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyor” dedi.