Süleymaniye Havalimanı saldırısı: Araştırma komisyonu kuruluyor

Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın bombalanması olayını soruşturmak üzere bir araştırma komisyonu kurulması kararı aldı.

Süleymaniye Havalimanı saldırısı: Araştırma komisyonu kuruluyor

7 Nisan’da Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani olduğu belirtilmişti.

Kurulmasına karar verilen komisyonun Türkiye hava sahasının Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı kullanan uçaklara kapatılması ve 7 Nisan’da havalimanı yakınlarında gerçekleştirilen saldırıyı araştırmasına karar verildi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanlığınca yapılan açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Süleymaniye Havalimanı'ndaki faaliyetlerden haberdar değil ve bu faaliyetler, yürürlükteki hükümet yasalarının dışındadır” denildi.

Hükümetin bu faaliyetlerden haberdar olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Süleymaniye Havalimanı'ndaki faaliyetlerinden haberdar olmaması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ilk olarak Kürdistan Bölgesi vatandaşları ve kurumlarının korunması ile bölgesel ve dış sorunları Kürdistan’a çekmekten kaçınmanın önemi ele alındı.

Başbakanlık açıklamasından, Bakanlar Kurulu’nun Süleymaniye Havalimanı’na gerçekleştirilen saldırıya ilişkin “endişelerini” dile getirdiği belirtilerek “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Süleymaniye Havalimanı'na ve Kürdistan Bölgesi'nin herhangi bir yerine yapılan saldırıları kınıyor” ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

7 Nisan’da Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nın yakınlarında bir hava saldırısı düzenlenmiş ve saldırının hedefinin DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani olduğu belirtilmişti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Mazlum Kobani’nin hedef alındığına yönelik iddiaları yalanlamış ve “Genel komutanımız görevinin başındadır. Bu tür haberler, Kürdistan Bölgesi'ndeki bazı güçlere karşı siyasi şantaj amacı taşımaktadır” ifadelerine yer vermişti.

Daha sonrasında ise DSG'nin Medya Sorumlusu Ferhad Şami yaptığı açıklamada, Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'na yönelik SİHA saldırısı esnasında  DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani'nin Süleymaniye'de olduğunu doğrulamıştı.

Hava sahası kapatılmıştı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuz'a kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıklamıştı. Açıklamada, bu kararın alınmasına “PKK’nin Süleymaniye’deki faaliyetleri” gerekçe gösterildi.

Süleymaniye’ye günlük 2 uçuşu olan Türk Hava Yolları (THY), 3 Nisan’da Süleymaniye Havalimanı’na olan tüm uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

ABD’den açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Joe Buccino, hedef alınan konvoyda ABD askerlerinin de olduğunu açıkladı.

Mazlum Kobani’den açıklama

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani, Süleymaniye’de ABD ve Anti Terör (CTG) güçlerinin de içinde yer aldığı konvoyun hedef alındığını belirterek, “Türk devleti ilk defa beni hedef almıyor ve bunun son olmayacağını da biliyorum” dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric’ten açıklama

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Irak’ın toprak bütünlüğüne tam desteklerini yineleyerek “Irak’ın toprak egemenliğine saygı duyulmasını talep ediyoruz” dedi.

Dujarric, Irak Hükümeti’nin saldırıya ilişkin şimdiye kadar herhangi bir şikayette bulunmadığını da belirtti.