Neçirvan Barzani: Bu yasa Ezidi kardeşlerimiz için bir başlangıçtır

Başkan Neçirvan Barzani, Irak Parlamentosu’nda IŞİD’den kurtarılan Ezidi kadınlara ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesini “mağdurların tanzim edilmesi ve hayatlarının güvenceye alınması” için iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: Bu yasa Ezidi kardeşlerimiz için bir başlangıçtır

Irak Parlamentosu dünkü oturumunda IŞİD’den kurtarılan Ezidi Kürt kadınlarına maddi ve manevi destek verilmesini içeren yasa teklifini kabul etti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yasanın kabul edilmesi nedeniyle Irak Parlamentosu’ndaki tüm gruplara teşekkür etti.

Barzani, “Bu çok önemli bir adımdır ve Ezidi kardeşlerimize tazminat ödenmesi, hayatlarının korunması açısından bir başlangıçtır” dedi.

Yasada yer alan tüm hususların hızlı bir şekilde uygulanmasını beklediklerini vurgulayan Barzani, tüm Ezidi mağdurların ve ailelerinin koşullarının düzeltilmesi için acil ve çok yönlü yardım gerektiğini hatırlattı.

Barzani şunları kaydetti:

“Ezidi kardeşlerimiz, kadın ve çocuklarının kaçırılması, erkeklerinin topluca katledilmesi, bunun yanı sıra, Şengal ve çevresinde yaşanan büyük yıkımla birlikte yerlerinden edilmesiyle çok büyük bir soykırıma ve vahşete maruz kaldılar. Ezidi nüfusunun kendi evlerine geri dönebileceğine dair güvence sağlamak için daha fazla dikkat ve karara ihtiyaç var. Bu da Şengal Anlaşmasının tüm hükümlerinin uygulanma ile olur.”

Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi aracılığıyla bugüne kadar 3 bin 545 Ezidi kadın, erkek ve çocuğun kurtarıldığını belirten Barzani, hâlâ kayıp olan 2 bin 768 kişinin bulunması için gereken her şeyin yapılacağını ifade etti.