Mesrur ​​Barzani: Bağdat ile anlaşmamız petrol ve gaz yasasının temeli olacak

Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Sudani ile düzenlenen toplantıda sorulan soru üzerine, “(Kürdistan petrolünün ihracatı ile ilgili anlaşma) Bu anlaşma geçicidir ve ilkeleri bütçe ile petrol ve gaz yasasına yansıtılacak” dedi.

Mesrur ​​Barzani: Bağdat ile anlaşmamız petrol ve gaz yasasının temeli olacak

Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında Kürdistan petrolünün ihracatına yönelik anlaşma üzerine Bağdat’a giden Başbakan Mesrur Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Sudani, teknik yetkililerin Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı derhal uygulamaya koyması gerektiğini vurgulayarak, Kürdistan Bölgesi petrolünün ihracatına devam etme konusunda anlaşmaya vardıldığını duyurdu.

Anlaşmanın Irak için önemli olduğunu vurgulayan Sudani, “Petrol ihracatı Paris Mahkemesi'nin kararına istinaden durdurulmuştur. İhracatın askıya alınması Kürdistan Bölgesi ve Irak'a zarar vermiştir. Yeni bir petrol ve gaz yasası için de hazırlık yapıyoruz” dedi.

Başbakan Barzani de, "Niyetimiz bir anlaşmaya varmaktı. Sayın Sudani'nin çabalarıyla bu anlaşma olduğu gibi uygulanacaktır. İki taraf arasında daha büyük koordinasyonun başlangıcı olacak. Anlaşma, federal hükümetin Kürdistan hükümeti ile arasında yıllardır devam eden ve ertelenen tüm sorun ve engellerle yüzleşme konusundaki ciddi ve samimi arzusunu teyit ediyor" şeklinde konuştu.

“Bu anlaşma geçicidir ve ilkeleri bütçe ile petrol ve gaz yasasına yansıtılacak” açıklamasını yapan Barzani, “Bu anlaşma tüm Iraklılar için önemlidir ve bütçe ile petrol ve gaz yasasının temelini oluşturacaktır” ifadelerini kullandı. /Rudaw