Mesrur Barzani: Kürdistan Bölgesi petrol ihracatına hazırdır

Bakanlar Kurulu toplantısında Bağdat ile petrol meselesi hakkındaki yürütülen görüşmeler hakkında konuşan Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin yetki ve anayasal hakları çerçevesinde petrol ihracatının en kısa sürede yeniden başlatılmasına hazır olduğunu vurgulayarak Bağdat’tan da da süreci haşlandırılmasını beklediklerini kaydetti.

Mesrur Barzani: Kürdistan Bölgesi petrol ihracatına hazırdır

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında bugün toplandı. Toplantıda Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de hazır bulundu.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, toplantının ilk gündeminde Erbil ile Bağdat arasında Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı konusunda yürütülen müzakereler yer aldı.

Başbakan Barzani ve ilgili bakanlar, Irak Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığındaki Irak heyeti ile 13 ve 13 Kasım günlerinde yapılan görüşmelerin sonuçlarına ilişkin kabineye bilgi verdi.

Kürdistan Bölgesi'nin yetki ve anayasal haklarına saygı çerçevesinde petrol ihracatının en kısa sürede yeniden başlatılması konusunda hazır olduğunu vurgulayan Mesrur Barzani, “Federal hükümetten ilgili taraflarının sürecin yeniden başlamasına yönelik hazırlıkları tamamlamak için acele etmelerini umuyoruz” dedi.

Bakanlar Kurulu, bu konuda yürütülen müzakerelere desteğini yineleyerek Kürdistan Bölgesi'nin haklarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Toplantıda ayrıca bazı bakanlıkların iç gelirlerinin yeniden yapılandırılması ve bu gelirlerinin bir kısmının hizmet projelerinde kullanılmasına ilişkin öneriler görüşüldü.

Bakanlar Kurulu, harcama süreçlerinin bürokrasi ve rutinden uzak, daha iyi yönetilebilmesi için muhasebe sisteminin geliştirilmesi, yanı sıra dijital işlem ve hizmetlerin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.