Mesrur Barzani ve Sudani, İran Dışişleri Bakanı ile görüşmelerini iptal etti

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile Irak Başbakanı Şiya Sudani, Davos’ta, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile yapacakları görüşmeyi iptal etti.

Mesrur Barzani ve Sudani, İran Dışişleri Bakanı ile görüşmelerini iptal etti
İranlı Bakan Abdullahiyan’ın Mesrur Barzani ve Sudani ile görüşme talebinde bulunduğu ancak iki başbakanın, İran Devrim Muhafızlarının Erbil'e füze saldırısı nedeniyle görüşmeyi reddettiği belirtildi.
 
Görüşmelerin, İran Devrim Muhafızları’nın önceki gece Erbil'de sivil hedeflere balitik füzelerle saldırı düzenlemesi nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.
 
Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “İran'ın Erbil'e düzenlediği ve masum sivillerin can kaybına yol açan füze saldırısıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunduk” denilmişti.  
 
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin güvenlik danışmanı Halid Yakubi de, "İran'ın Erbil'i bombalamasını şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı Irak'ın egemenliğini ve iyi komşuluk ilkelerini ihlal ediyor" demişti.
 
Halid Yakubi’ye göre füze saldırısı Bağdat ile Tahran arasındaki ilişkilerin doğasını birçok alanda değiştirecek.
 
İran Devrim Muhafızları tarafından önceki gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi. Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.