Arap Birliği İran'nın Erbil'e yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanıyor

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İran'ın Erbil'e yönelik saldırısını kınadı. Birlik ayrıca bu saldırının ardından olağanüstü toplantı kararı aldı.

Arap Birliği İran'nın Erbil'e yönelik saldırılarını görüşmek üzere toplanıyor

Arap Birliği, temsilcileri İran Devrim Muhafızları’nın başkent Ebil’e yönelik balistik füze saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Saldırının şiddetle kınandığı açıklamada, İran’ın yerleşim yerlerini ve sivilleri hedef aldığı kaydedildi.

İran’ın iyi komşuluk ilişkilerini dikkate almadığına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu saldırı, Irak’ın egemenliğinin ve Irak halkının güvenliğinin açık bir ihlalidir. Aynı zamanda Arap ülkelerinin güvenliğine yönelik açık bir tacizdir. Irak’ın güvenliği ve istikrarı Arap ülkelerinin güvenliğinin bir parçasıdır. Irak’a yönelilk bir saldırı, Arap ülkelerine yapılan bir saldırıdır. Irak’la olan dayanışmamızı yineliyor ve Irak’ın egemenliği ile yurttaşların güvenliğini korumaya yönelik her türlü tedbirin alınmasını destekliyoruz.”

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abu Gayt’da saldırıyı kınadı.

Öte yandan Arap Birliği, saldırısıyla ilgili acil toplantı kararı aldı.

İran Devrim Muhafızları tarafından önceki gece başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan ancak Bağdat’ta ikamet eden Süryani asıllı Hristiyan iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, “Erbil'de İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın karargahının balistik füzelerle hedef alındığını” öne sürdü.

Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti, İran’ın bu iddialarını yalanlayarak sert açıklamalar yaptı.

Başkan Mesud Barzani, “Bu haksızlık ve zulme karşı daha fazla sessiz kalamayız. Artık sabrımızın bir sınırı var” sözleri ile sert bir şekilde saldırıyı kınadı.

Başbakan Mesrur Barzani de Erbil'e yönelik balistik füze saldırılarını “hiçbir nedeni olmayan namertçe bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “Bu dayanaksız saldırılar hiçbir şekilde cevapsız kalmamalı” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, İran’ın Erbil'e yönelik saldırısını "Irak ile İran arasındaki güçlü ilişkiyi baltalayan saldırgan bir eylem" olarak nitelendirdi.

İran'ın saldırıları yurt dışında da büyük tepkiye yol açtı. ABD, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Finlandiya ve Birleşmiş Milletler saldırıyı kınadı.