Mike Pence: Kürdistan Bölgesi'ni ilk ziyaretimde 'Efsane Başkan' Mesud Barzani'yle görüştüm

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil’de temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 11 yıl önce Başkan Mesud Barzani’yle görüşmesiyle ilgili “İlk kez Kongre üyesiyken Kürdistan Bölgesi’ne geldiğimi ve efsane Başkan Mesud Barzani’yle görüştüğümü hatırlıyorum” ifadesiyle Başkan Mesud Barzani'yi onurlandırdı.

Mike Pence: Kürdistan Bölgesi'ni ilk ziyaretimde 'Efsane Başkan' Mesud Barzani'yle görüştüm

Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil’de temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 11 yıl önce Başkan Mesud Barzani’yle görüşmesiyle ilgili “İlk kez Kongre üyesiyken Kürdistan Bölgesi’ne geldiğimi ve efsane Başkan Mesud Barzani’yle görüştüğümü hatırlıyorum” ifadesiyle Başkan Mesud Barzani'yi onurlandırdı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani'yle bir araya geldikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 11 yıl önce Kürdistan Bölgesi’ne gelişi ve Başkan Mesud Barzani’yle görüşmesiyle ilgili bir anısını paylaştı.

Kürdistan Bölgesi’ne ilk kez 11 yıl önce geldiğini belirten Pence, “İlk kez Kongre üyesiyken Kürdistan Bölgesi’ne geldiğimi ve efsane Başkan Mesud Barzani’yle görüştüğümü hatırlıyorum” ifadelerini kullandı.

Pence, "Başkan Barzani ile Erbil'de görüşmek benim için şeref oldu ve Başkan Trump adına ABD ve bütün bölgedeki Kürt halkı arasında savaş ateşi içinde yoğrulmuş olan güçlü ilişkileri teyit ettim" şeklinde konuştu.

Pence, ilk kez 2008'de Kürdistan Bölgesi'ne ziyarette bulundu

2008’de ABD Kongresi Üyesi olarak Kürdistan Bölgesi’ne gelen Pence’i Başkan Mesud Barzani karşılamıştı.

Bugün Irak’ın başkenti Bağdat’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Pence, Irak’ın hiçbir üst düzey yetkilisiyle bir araya gelmezken, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Pence, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak'ın Anbar vilayetinde bulunan Ayn el Esad Üssü'nde ABD’li askerlerle bir araya geldiğini belirtti.

Ardından Erbil’e gelen Pence, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'yle bir araya geldi. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir de katıldı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kürtlerin, ABD’nin önemli bir müttefiki olduğunu belirterek, bu ittifak sayesinde IŞİD terör örgütünün bitirildiğini söyledi.

Pence, ABD Başkanı Donald Trump adına Amerikan ve Kürt halklarının ateş hattındaki bölgede kurdukları güçlü bağları koruma yönündeki mesajını vurguladığını söyledi.

Amerikan ve Kürt halkı arasındaki tarihi ilişkilere değinen Pence, şöyle dedi:

“Sayın Başkan (Trump) adına Kürt halkına şükranlarımı sunuyorum. Tarihi ilişkilerimizi konuşmak için bana ayırdığınız zaman ve fırsattan dolayı size teşekkür ediyorum. Özellikle sizlerle birlikte olmaktan dolayı kıvanç duyuyorum. ABD’li askerilerin cesaretiyle Peşmerge ve Suriyeli Kürt müttefiklerimizin cesaretiyle mart ayında IŞİD hilafetini yok etmekte büyük İşbirliği ve başarı gösterdik. Anlaşıldığı üzere tepkiler açık bir şekilde başarı gösterdiğimizi ortaya koyuyor.”

ABD’nin Kürdistan Bölgesi'ne desteğinin devam edeceğini belirten Pence, “Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge Güçleri’ne destek vermeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“Sayın Başkan öncelikle size şükranlarımı sunmam müsaade ediniz, Başkanlığınızdaki Irak Kürdistan Bölgesi’ne desteğimiz sürecektir. Buradan size güvence vermek istiyorum, ne IŞİD ne de hiçbir terör örgütü bölgenizi işgal etmesine ve tehdit unsuru olmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Başkan Neçirvan Barzani Pence'yi "Arkadaşım' olarak tanımladı

Pence ile Barzani’nin görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Neçirvan Barzani, Pence'yi arkadaşı olarak onurlandırarak şöyle  dedi:

“Kürdistan halkı ve burada yaşayan bütün etnik gruplar adında IŞİD teröristlerine karşı mücadelemizde bize verdiğiniz desteklerden dolayı Amerika Birleşik devletlerine teşekkür etmek istiyorum. Sizin desteğiniz olmasaydı biz şu anda bu şekilde olamayacaktık. Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiğiniz desteklerden dolayı size teşekkür ediyoruz.” 

Trump’a şükranlarını ileten Barzani, “Sayın Başkan Trump’a saygı ve selamlarımızı iletmenizi rica ediyorum. Amerika Birleşik Devletler olan ilişkilerimizin her yönüyle geliştirilmesini umuyoruz ”diye konuştu.