Minnesota'da 'acil durum' ilanı: Ordu göreve çağrıldı

Minnesota'da 'acil durum' ilanı: Ordu göreve çağrıldı

ABD’de siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesinin ardından Minneapolis eyaletinde Vali Tim Walz "acil durum" ilan ederek, orduyu göreve çağırdı.

Göstericilerin kentte bir emniyet binasına girerek ateşe vermesi üzerine Vali Walz, olayları yatıştırmak için eyaletin Ulusal Muhafız Birliğini aktive ettiğini duyurdu.

Minneapolis kentinde iki gündür devam eden ve binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protestolarla mücadelede polisin yetersiz kalmasının ardından Ulusal Muhafızları harekete geçirdiğini söyleyen Vali Walz, "Personel ekipmanları tedarik etmek ve mevcut durumu iyileştirmek için bu kararı aldık" ifadelerini kullandı

GÖSTERİCİLER POLİS MERKEZİNİ ATEŞE VERDİ

Floyd'un hayatını kaybettiği 3’üncü bölgedeki polis merkezine giren göstericilerin binayı ateşe verdiği anlar kameralara yansıdı.

Polisin daha önce kurduğu barikatı aşan yüzlerce göstericinin binaya girdiği, polise ait materyalleri kendi aralarında dağıttığı ve daha sonra binayı ateşe verdiği anlar bazı sosyal medya hesapları tarafından canlı olarak yayımlandı.

Bu sırada etrafta pozisyon alan polislerin, binlerce göstericinin bulunduğu kalabalığa yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği görüldü.

PROTESTOLAR BAZI BÖLGELERDE YAĞMAYA DÖNÜŞTÜ

Protestoların kalabalıklaşması ve bazı bölgelerde yağmaya dönüşmesi üzerine yerel yöneticiler halka sakinleşme ve barışçıl bir şekilde protestolarına devam etme çağrısında bulunmuştu.

Şiddet olayları ve diğer gelişmeler, bölgedeki otobüs ve hafif raylı sistemlerin devre dışı bırakılmasına neden oldu.

PROTESTOLAR DİĞER EYALETLERE DE SIÇRADI

Öte yandan Floyd'un ölümü üzerine başlayan protestolar ABD genelinde diğer eyaletlere de sıçradı.

Memphis'te polis binasının dışında toplanan kalabalık, "Adalet yoksa barış da yok" şeklinde slogan atarken, Los Angeles'ta da protestocular bir otoyolu kapattı.

Protestoların bir başka adresi de New York oldu.

TRUMP’TAN ‘ULUSAL MUHAFIZLARI GÖNDERİRİM’ UYARISI

Floyd'un polis şiddetiyle öldürüldüğü Minneapolis'teki gösterilerin 3’üncü gecesinde bir polis merkezinin ateşe verilmesi ve bazı iş yerlerinin yağmalanmasının ardından Trump, Twitter üzerinden tepki gösterdi. 

Trump, "Arkama yaslanıp Amerika'nın muhteşem şehri Minneapolis'e olanları izleyemem" ifadesini kullandı. 

Kentte, "lider eksikliği" olduğunu savunan Trump, "Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim" ifadesini kullandı. 

Şiddet olaylarına karışan göstericilere de yüklenen Trump, "Bu eşkıyalar, George Floyd'un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim" değerlendirmesinde bulundu. 

Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis'deki gösterilerin 3’üncü gecesinde ise Floyd'un hayatını kaybettiği 3’üncü bölgedeki polis merkezine giren göstericilerin binayı ateşe verdiği anlar kameralara yansımıştı.

FLOYD’UN ÖLDÜRÜLMESİ

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.