Mithat Sancar: Kobani Davası yerel seçimlere malzeme yapılıyor

HDP Eş genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani Davasının yerel seçimlerde malzeme olarak kullanılmak istendiğini söyledi.

Mithat Sancar: Kobani Davası yerel seçimlere malzeme yapılıyor

HDP Eş genel Başkanı Mithat Sancar, Kobani Davasının 52’nci duruşması ardından basın açıklaması düzenledi.

Duruşmanın sabahki oturumunu da izleyen Sancar, Kobani Davasının 6 yıl sonra açıldığını belirterek, “Bu dava 2014 yılında IŞİD’in Kobani'yi kuşatmasına ve işgal girişimine karşı başlayan protestoların, tepkilerin devamında HDP MYK’nın bir bir açıklaması gerekçe gösterilerek başlatıldı. O tweet Ekim 2014’te atılmıştı. Operasyonlarla başlayan bu dava ise 2020 yılında açıldı. Yani aradan 6 yıl geçtikten sonra bir tweet gerekçe gösterilerek partimizin MYK üyelerinin tamamını kapsayan bir dava açıldı” dedi.

Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:

“2014 yılında sadece Türkiye’de, sadece Kobani ve Rojava’da değil bütün dünyada IŞİD vahşeti konuşuluyordu. IŞİD’in başlattığı hamlelerin son aşaması olarak Kobani’nin düşürülmesi söz konusuydu. IŞİD’in temel hedefi olarak ortada duruyordu. IŞİD’in Kobani’yi kuşatmasına karşı sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok ülkesinde eylemler ve gösteriler, dayanışma faaliyetleri ortaya konuldu.  IŞİD’in saldırılarına karşı dayanışma ve Türkiye’de hükümetin Kobani’ye yardım için koridor açma talebi dile getiriliyordu bu eylemlerde. Partimiz HDP’nin o dönem yaptığı çağrı da bu çerçevedeydi. Demokratik barışçıl bir şekilde Kobani halkıyla dayanışma, IŞİD vahşetine karşı birlikte durma çağrısını içeriyordu.”

“iktidar bu dava ile bir tür intikam alma peşindedir”

 “iktidar bu dava ile bir tür intikam alma peşindedir” diyen Sancar, “IŞİD’e karşı yürütülen mücadelenin ardından Kobani’nin kurtarılması ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’nin Meclis’te hükümet kurma çoğunluğunu kaybetmesi bu iktidar için bir travma olmuştur” dedi.

Kobani davasında yargılananların meşru haklarından mahrum bırakıldığını belirten Sancar, “Bir mizansen, bir kurgu dava söz konusudur. Burada dünya tarihinde örneğine az rastladığımız, kara leke olarak hukuk ve siyaset tarihine geçen örneklerden biri ile karşı karşıyayız. Dreyfus Davası gibi, Leipzig Davası gibi kurgu davadır Kobani Kumpas Davası” ifadelerini kullandı.  

Sancar, Kobani davasında muhalefetin de sınıfta kaldığını kaydetti.

"İktidar davayı yerel seçimlerde malzeme olarak kullanmak istiyor"

İktidarın davayı yerel seçimlerde malzeme olarak kullanmak istediğini kaydeden Sancar, “Savcı mütalaasını seçimlerden kısa bir süre önce sunmuştu. Amaç seçimlerde bu mütalaayı kullanmaktı. Muhtemelen aynı taktiği önümüzdeki dönemde yerel seçimleri gözeterek yine devreye sokacaklardır. Bu davayı iktidar yerel seçimlerde kendi hedefleri için istismar etmek isteyecektir. Bu nedenle Kobani Kumpas Davası sadece demokratik siyasetin, HDP’nin tasfiyesi amacına yönelik değildir; Türkiye’de siyaseti bir bütün olarak dizayn etme gibi bir amaca da yöneliktir” dedi.