Moskova, Suriyeli gençleri Libya’da savaşmaları için askere alıyor

Moskova, Suriyeli gençleri Libya’da savaşmaları için askere alıyor

Suriyeli muhalif kaynaklar, Rus ordusunun Suriyeli gençleri Libya'da Hafter saflarında savaşmak üzere zorla silah altına aldığını iddia etti.

Yerel aktivistlerin aktardığı bilgilere göre Rusya, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesindeki Duma banliyösünde gençleri zorla silah altına alıyor.

Dumalı gençlerin "Rusya'nın Dostları" adlı örgüt çatısı altında silah eğitiminden geçirildikleri ve Libya'da süregelen Trablus kuşatmasında Fayiz Serrac Hükümetine bağlı güçlere karşı savaştırılacakları da gelen bilgiler arasında.

Şarku'l Avsat'ın ‘Başkentin Sesi’ adlı siteden aktardığı habere göre Duma'da konuşlanan Rus subaylarının ‘yıl başından beri, Duma’daki Rus istihbarat teşkilatı FSB ve Suriye Muhaberatı'nın siviller arasından gençleri askere aldığını belirtti. Gençlerin ciddi miktarda maddi teşviklerle ikna edilmeye çalışıldığı da ifade ediliyor.

Öteyandan diğer yerel kaynaklar ise, Rus polisinin Duma’da “Rusya Dostları” adlı bir grup oluşturduğunu, üyelerine ise Hmeymin askeri üssünden askeri kartlar verildiğini açıkladı. Rus polisinin, grup üyelerine hafif silahlar, askeri üniformalar ve dört çeker araçlar verdiği de bildirildi.

Söz konusu kaynaklar, “Ruslar, Duma’daki gençler arasından üç aylık bir savaş görevi için ayda 800’er dolar verecekleri 50 kişilik bir grup kurulmasını istedi. Eski ‘Desert Hawks Brigade’ unsurları için ise ayda bin dolar maaş verileceği ifade edildi. Rusların bu gençlere verdiği teşvikler arasında aynı zamanda Esed ordusunda zorunlu askeri hizmetten ve güvenlik takibinden muaf tutulma gibi hususlar da bulunuyor.

Suriye rejim kuvvetleri, 2018'in başlarında muhalifleri Suriye’nin kuzeyine sürmek gibi hususların yer aldığı ‘çıkar ve düzenleme anlaşmaları’ kapsamında Şam’daki Guta'ya girmişti. Aynı zamanda Rusya’nın bir dizi paralı askeri Şam Uluslararası Havaalanı aracılığıyla, Rus uçaklarının ise Hmeymin üssünden kalkarak Bingazi'ye taşındığı Wagner grubu milislerinin ise Rus uçaklarıyla nakledildiği bildirildi.

Rusya, Libya'daki iç savaşta Fayiz Serrac başkanlığındaki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) karşı General Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerini destekliyor.