MSB ve PKK’den çatışmalara ilişkin iki farklı açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2020’de TSK tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda 3 bin 646 PKK’linin yaşamını yitirdiğini açıkladı. PKK ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 227 örgüt üyesinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

MSB ve PKK’den çatışmalara ilişkin iki farklı açıklama

Hulusi Akar, düzenlediği basın toplantısında 2020 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarına ilişkin bilgilere paylaştı.

“Yıl boyunca yurt içinde ve sınır ötesinde 200’den fazla operasyon gerçekleştirdik” diyen Akar, operasyonlar sonucunda aralarında üst düzey yöneticilerin de olduğu toplam 3 bin 646 örgüt üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

15 Temmuz 2016’deki darbe girişiminden bugüne kadar 20 bin 833 kişinin TSK’dan ihraç edildiği bilgisini paylaşan Akar, “Yıl boyunca 82 bin 229 kişi yasa dışı hudut geçişinde bulunmaya çalışırken yakalandı" dedi.

TSK’nın kayıplarına ilişkin bilgi vermeyen Akar, Kürdistan Bölgesi topraklarında sürdürülen operasyonların devam edeceği mesajını verdi.

HPG de bilanço açıklamıştı

PKK’nin askeri kanadı HPG, 19 Aralık 2020 tarihinde Ocak-Kasım 2020 tarihleri arasında meydana gelen çatışma ve eylemlere ilişkin bilançoyu açıklamıştı.

Açıklamada, 11 aylık süre zarfında 393 eylem gerçekleştirildi, bu eylemlerde 946 güvenlik görevlisinin öldürüldüğü belirtilmişti.

HPG’nin bilançosuna göre TSK tarafından bin 257 hava operasyonu, ve 120 de kara operasyonu gerçekleştirdi. Tüm bu çatışma ve operasyonlar esnasında 227 örgüt üyesi hayatını kaybetti.

Kadın komutan bilanço açıkladı

Öte yandan PKK’nin kadın askeri yapılanması YJA STAR Komutanı Zozan Çewlik de, 2020 yılının ilk 11 ayında yaşanan çatışmalarda 112 kadın örgüt üyesinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

PKK’ye yakınlığı ile bilinen ANF’ye konuşan YJA STAR Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlik, Ocak-Aralık 2020 tarihlerine ilişkin eylem ve faaliyet bilançosunu paylaştı.

Çewlik, geride kalan 11 aylık süreçte kadınların kendi başına 110 saldırı gerçekleştirdiğini söyledi.

11 aylık süre içerisinde 112 kadın örgüt üyesinin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Çewlik, çatışmalarda kaybolan 2 kadının akıbetinin henüz belli olmadığını, 2’sinin de “esir” alındığını, ayrıca 4 kişinin de teslim olduğunu belirtti.

Zozan Çewlik’in açıklamalarına göre, tüm bu eylem ve çatışmalar sonucunda karşı taraftan 316 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi, 28 asker de yaralandı.

YJA STAR Komutanı, salgın nedeniyle örgüte katılımları durdurdukları bilgisini de paylaştı.

Kaynak: Rudaw