MSB'den 'Suriye ile normalleşme' ve ABD ile ortak tatbikat açıklaması
Türkiye Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları ayrıca Suriye ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin 2011 öncesine dönmesiyle ilgili olarak "Sayın Bakanımızın Suriye ile görüşme konusunda daha önce yapmış olduğu açıklamanın etki bulduğu anlaşılıyor. Bizim Suriye konusunda duruşumuz nettir" açıklamasında bulundu
Türkiye Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD Donanması'na ait gemiler ile geçiş eğitimi yapılmasına ilişkin, "Ne İsrail'e faydası ne de Filistin'e zararı olan bu eğitim faaliyetini kapsam ve bağlamından koparıp farklı yerlere çekmek doğru değildir. Daha önce defalarca ifade edildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin Filistin halkının zararına o olacak herhangi bir faaliyetin içerisinde olması mümkün değildir" ifadesini kullandı.
Bakanlık kaynakları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın son yaptığı açıklamalara ilişkin sorular üzerine şunları anlattı:
"Türkiye'nin Suriye'deki mevcudiyeti, Suriye topraklarının bölünmesine ve orada bir terör koridorunun oluşturulmasına engel olmaktadır. Türkiye olarak, istikrarsızlıklarla uğraşan ve terör örgütlerinin cirit attığı değil demokratik ve müreffeh bir Suriye görmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız görüşme ve diyalog konusunda her düzeyde hazır olduğumuzu bizzat ifade ettiler. Sayın Bakanımızın Suriye ile görüşme konusunda daha önce yapmış olduğu açıklamanın etki bulduğu anlaşılıyor. Bizim Suriye konusunda duruşumuz nettir"
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçtiğimiz günlerde Suriye parlamentosunda yaptığı konuşmada, "Bir ilişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle yıkıma yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir” ifadelerini kullanmış; Suriye'nin Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun görüşmeler için bir ön koşul olmadığını belirtmişti.
Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler, 12 Ağustos'ta İngiliz haber ajansı Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'nin ilişkileri normalleştirme çabaları kapsamında bakanlar düzeyinde bir araya gelinebileceğini söylemişti.
Güler, uygun koşulların yaratılması halinde Ankara'nın 2020'de başlattığı "bölgesel cazibe atağının" bir parçası olarak komşuların yeniden bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini söylemiş; "Kapsamlı bir anayasanın kabul edilmesi, serbest seçimlerin yapılması, kapsamlı bir normalleşme ve güvenlik ortamının yaratılması için elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız ve ancak bunlar yapıldığında ve sınırımızın güvenliği tam olarak sağlandığında karşılıklı koordinasyon yoluyla gerekeni yapacağız" demişti.