Muhsin Kızılkaya: PKK silah bırakırsa barış süreci başlar

Muhsin Kızılkaya: PKK silah bırakırsa barış süreci başlar

AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi'nde Kürdistan24'ün sorularını yanıtlayan gazeteci-yazar Muhsin Kızılkaya, HDP'nin yüksek sesle PKK'nin önüne çıkması gerektiğini söyledi.

AK Parti'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olması ve bunun Kürt sorununda yeni bir sürece yol açıp açmayacağını Kurdistan24’de değerlendiren Muhsin Kızılkaya, Kürt sorununda yeni bir barış sürecinin Türkiye’nin değil PKK’nin elinde olduğunu söyledi.

“PKK silah bırakırsa problem kalamaz”

Kürt sorunuyla ilgili yeni bir barış sürecinin başlayıp başlamayacağıyla ilgili konuşan Muhsin Kızılkaya, yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağının hükümetin elinde olmadığını, PKK’nin elinde olduğunu, PKK’nin Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi durdurması ve silahlarını bırakması durumunda problemin kalmayacağını söyledi. Kızılkaya şöyle devam etti:

“Türkiye devleti şuan Kürtlerle savaşmıyor; Kürtler evlerindeler, düğünlerini yapıyor, bayramlarını kutluyor, ramazan oruçlarını tutuyor ve tüm Türkler nasıl yaşıyorsa onlar da öyle yaşıyor. Türklerle Kürtler birbirini boğazlamaya girişmemiş, birbirlerini öldürmüyorlar. Türkiye’deki barış silahlı savaşın problemidir. Devlet de PKK’ye silahlarını bırak diyor. Silahlar devre dışı kalırsa Türkiye’nin önünde yeni bir yol açılacak. Devlet 2 yıl süresince gidiş-gelişlere, diyaloglara ve her türlü yola izin verdi. Ama PKK bu fırsatı değerlendirmedi.”

Demirtaş'ın yol haritası

Cezaevindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın HDP kongresinde sinyalini verdiği ve PKK’ye silahları susturması çağrısında bulunacağı tahmin edilen yol haritasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Kızılkaya şunları söyledi:

“Aklın yolu budur. HDP, yüksek bir sesle PKK’den silahlı mücadeleyi bırakmasını söylemeli. Erdoğan, referandumda Kürt oylarını bitirdi ve bu bir fırsattır. Yarın biz kendi oyumuzu arkamıza alıp Erdoğan’dan bazı şeyler isteyebiliriz, biz sana şunu verelim sen de bize bir bakanlık ver gibi taleplerde bulunabiliriz demeli. Ama silahlar eldeyken bunlar olmaz. O yüzden HDP silahla arasına bir mesafe koymalı. Halk da bunu istiyor. 7 Haziran’da HDP’ye oy verenler son referandumda desteklerini çektiler ve siz bu oyların kıymetini bilmediniz diyerek Erdoğan’a oy verdiler. HDP’nin bunları görüp yüksek sesle PKK’nin önüne çıkmalı.”