Müslümanlar helal gıdaya helal kazançtan daha çok önem veriyor
Müslüman yoğunluklu coğrafyadaki ülkelerin dünya yolsuzluk endekslerindeki en kötü ülkeleri arasında olmasına ilginç bir özeleştiri Malezya'dan geldi. Malezya başbakan yardımcısı Asyraf Wajdi Dusuki, ülkesindeki Müslümanların, yedikleri gıdanın helal olup olmadığına çok baktığını, ama bu gıdayı satın aldığı paranın helal kazanılmış olup olmadığı ile hiç ilgilenmediğinden yakındı.
İslami işlerden sorumlu başbakan yardımcısı bir seminerde<a href="https://sg.news.yahoo.com/muslims-care-more-halal-food-halal-income-deputy-060000924.html" target="_blank"> yaptığı konuşmada</a>, Müslümanların, İslam'daki helal ve haram kavramlarının sadece yenilip içilen şeylerle ilgili bir şey düşüncesine sahip olduklarını kaydetti ve ekledi:
<blockquote>
''Helal gıda ve bir ürün üzerindeki helal damgasına çok değer veriliyor. Ancak bu gıdayı satın alan para söz konusu olduğunda aynı duyarlılık kesinlikle yok. Bir etin helal kesim olup olmadığına çok dikkat ediyorlar ama o eti alacak paranın helal kazanılmış bir para olup olmadığına hiç bakmıyorlar bile. Bu para, yolsuzluktan, tefecilikten, rüşvetten, faizden gelse bile umurlarında değil. Bugünkü toplumumuzun bir gerçeği bu…''
</blockquote>
<em>Transparency International</em>'ın Malezya Yolsuzluk Barometresine göre ülkede yolsuzluk dünya ortalamasının üzerinde. Barometreye göre ülkedeki en yolsuz yapı ise politik partiler. Siyasi partileri sırasıyla, polis ve sivil memurlar izliyor. Rüşvet oldukça yaygın. Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, ülkedeki küçük çaplı yolsuzluk ve rüşvet ihbarlarının üzerine kararlılıkla gidiyor. Ancak büyük çaplı ve politik alandaki yolsuzluklarla ilgili bugüne kadar hiçbir işlem yapmadı. Geçtiğimiz yıl başbakan Najib Razak'ın kişisel banka hesabına adı açıklanmayan bir Suudi prensinden 681 milyon dolar para aktarıldığı <a href="http://www.wsj.com/articles/SB10130211234592774869404581083700187014570" target="_blank">ortaya çıkmış</a>, Najib, bunun hayır çalışmalarında kullanılmak üzere bir hediye olduğunu ve kişisel bir işte kullanmadığını savunmuştu. Daha sonra kendi atadığı adalet bakanının yaptığı soruşturmadan aklanan Başbakan Najib, <a href="http://www.smh.com.au/world/malaysian-pm-najib-razak-accuses-media-of-fake-news-doubts-corruption-reports-20170420-gvod85.html" target="_blank">medyayı, maksatlı haberler yapmakla suçluyor</a>.
Malezya başbakan yardımcısının 'helal – haram' eleştirisinin, hükümetin ve ülkenin bir numaralı gündeminin, 'alkolsüz biralara ve domuzdan üretilmemiş bile olsa adında 'ham', 'bacon' gibi isimler olan gıdalara helal damgasının vurulmasının yasaklanmasının olduğu günlerde gelmesi dikkat çekti. Root Beer, helal damgası alabilmek için Malezya'da adını RB olarak değiştirdi. Birçok uluslararası gıda firması da domuzdan üretilmese ve alkollü olmasa bile ürünlerine 'helal' damgası alabilmek için isim değişikliğine gidiyor.