NASA’dan “uzayda tsunami” açıklaması

NASA üstün kütleli kara deliklerin yarattığı akımlardan kaçan gaz bulutlarının uzayda tsunami yarattığını açıkladı. Bulutların varsayım edilenden de fazla bir karmaşık yapısı olduğu aktarılırken sıcak gaz bulutlarının derecelerini ise “yüz binlerce ila on milyonlarca derece” olduğunu belirtti.

NASA’dan “uzayda tsunami” açıklaması

Üstelik NASA’ya bağlı bilim adamları bu çalışmalarını bilgisayar simülasyonlarını kullanarak, harika kütleli bir kara deliğin gizemli ortamının, kainattaki en büyük tsunami gibisi yapılara nasıl konut sahipliği yapabildiğini gösterebildiler.

Bu anlara ilişkin görselleri paylaşan NASA’nın bu açıklaması büyük heyecan yarattı.

Yeni elde edilen sonuçlar, “Bir milyon Güneş’ten daha büyük kütleye sahip bir kara deliğin” faal bir galaktik çekirdeğinin etrafındaki bulutların, kararsız bir halde hareket ettiğine dair teoriyle de çeliştiğini gösterdi.

Ayrıyeten araştırmacılar sonuçların akabinde manyetik alanların gazları itmek için gerekli olduğu fikrine de karşı çıktılar.

NASA ise araştırmacıların kesin sonuca ulaşana kadar araştırmalarını sürdürerek elde edilen dataları karşılaştıracağını aktardı.

Doktora sonrası araştırmacı olan baş müellif Tim Waters bulgularla ilgili, “Bu bulutlar Güneş’in yüzeyinden on kat daha sıcak ve güneş rüzgarının suratında hareket ediyorlar, bu nedenle bir uçağın uçmasını istemeyeceğiniz epeyce egzotik nesneler” dedi.