Neçirvan Barzani, ABD’nin Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisini kabul etti

Başkan Neçirvan Barzani ile ABD’nin Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Godfrey, IŞİD’e ve aşırıcılığa karşı mücadelenin sadece askeri yönüyle yapılamayacağına vurgu yaparak, IŞİD’in ortadan kaldırılması için Peşmerge ile Irak ordusunun işbirliğine ihtiyaç duyulduğu konusunda hem fikir kaldı.

Neçirvan Barzani, ABD’nin Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisini  kabul etti

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, ABD’nin Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi John Godfrey ve beraberindeki heyet ile başkent Erbil’de bir araya geldi.

Başkanlık sitesinden yapılan açıklamada, görüşmede Irak’taki “IŞİD’in terör ve tehditleri” konuları masaya yatırıldı.

Açıklamada, Neçirvan Barzani ile John Godfrey, IŞİD’in tamamıyla ortadan kaldırılması için, “özellikle güvenlik zafiyetinin olduğu bölgelerde Uluslararası Koalisyonun da desteğiyle Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki işbirliği, yardımlaşma ve işbirliğini artıracak mekanizmalarının geliştirilmesi” konularında hem fikir kaldığı belirtildi.  

Başkan Neçirvan Barzani ile Özel Temsilci John Godfrey ayrıcı IŞİD saldırılarının devam etmesi, “Irak, Suriye, Ortadoğu, bölge ve hatta Afrika ülkelerinin güvenliği ve istikrarına yönelik gerçek bir tehdit ciddi bir tehlike olacağı konusunda mutabık kaldı.

Her iki taraf, IŞİD’e ve aşırıcılığa karşı mücadelenin sadece askeri yönüyle yapılmayacağı, IŞİD’in ortadan kaldırılması için Peşmerge ile Irak ordusunun işbirliğine ihtiyaç duyulduğu konusunda hem fikir olduklarını dile getirdi.

ABD’nin Erbil Başkonsolosunun da hazır bulunduğu görüşmede ayrıca IŞİD saldırıları sonucu mağduriyet yaşayanlara destek verilmesi ve yurtlarına geri dönmeleri konusunun yanı sıra, Irak’ta ABD güçlerine yönelik saldırılar, bölgenin istikrarı ve huzuru için daha fazla işbirliğinin sağlanması, Suriye’nin durumu ve ülkedeki Kürt meselesi ile önümüzdeki hafta Uluslararası Koalisyon Güçlerinde yer alan ülkelerin Dışişleri bakanlarının Roma’da gerçekleştirmesi öngörülen toplantı görüşüldü.

Öte yandan Başbakan Mesrur Barzani de John Godfrey ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Irak ve Suriye’deki son gelişmelerin konuşulduğu görüşmede IŞİD terör saldırılarına karşı mücadele çabaları masaya yatırıldı.

Söz konusu görüşmede, IŞİD’İn Irak ve Suriye’nin bazı bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılardan duyduğu endişeyi dile getiren John Godfrey, saldırılara karşı mücadele ve bölgenin istikrarı için Peşmerge ve Irak ordusuna verilecek desteğin önemine vurgu yaptı.

Başbakan Mesrur Barzani ise Peşmerge’ye verdiği desteğinden dolayı Uluslararası Koalisyon’a teşekkür etti. /Rudaw