Neçirvan Barzani: 'Bu ülkenin, bu halkın çıkarları için birlikte hareket etmeliyiz'

Süleymaniye’de siyasi partilerin liderleri ile görüşen Başkan Neçirvan Barzani, “Görüşmeler genel olarak bu ülkenin, bu halkın çıkarları için birlikte çalışmamız gerektiğine bir vurgudur” dedi. Barzani, görüşmelerin süreceği mesajını verdi.

Neçirvan Barzani: 'Bu ülkenin, bu halkın çıkarları için birlikte hareket etmeliyiz'

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kaleçolan beldesinde Askeri Kolej mezunları için düzenlenen tören için bugün Süleymaniye’ye gitti.

Neçirvan Barzani’ye, Kürdistan Bölgesi Başkanı yardımcıları Cafer Şeyh Mustafa, Mustafa Seyid Kadir, Kürdistan Bölgesi Yüksek Danışmanı Dilşad Şahab ve Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail de eşlik etti.

Burada bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi sürecinin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın himayesinde olduğunu belirterek sürecin hızlandırılması için siyasi partilere Peşmergeye müdahaleye kararlılıkla son vermeleri çağrısında bulundu.

Şimdiye kadar, iki destek kuvveti ile Peşmerge 22, 70 ve 80’inci tugaylarının Peşmerge Bakanlığı'na bağlandığını belirten Barzani, “Bu önemli bir adımdır ve Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve koalisyon için övgüye değerdir. Ancak Peşmerge'yi yeniden organize etmek ve birleştirmek, daha hızlı ve kendinden emin adımlar atmayı gerektiriyor” dedi.

Barzani, “Peşmerge, IŞİD’e karşı verdiği mücadelede öyle bir kahramanlık gösterdi ki, milletler ve dünyanın büyük devlet başkanları tarafından övgüyle karşılandı. Her zaman olduğu gibi Kürt halkının gurur kaynağı oldular” diye konuştu.

KYB ile üst düzey görüşme

Barzani, törenin ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Başkanı Bafıl Talabani başkanlığında bir heyet ile bir araya geldi.

Görüşmede, KYB heyetinde Başbakan Yardımcısı ve KYB Genel Sekreterliği’nden Kubad Talabani, Politbüro Sekreteri Şanaz İbrahim Ahmed, Parastın-Zanyari Ajansı Sorumlusu Celal Şeyh Naci, Terörle Mücadele Genel Müdürü Vahap Halepçeyi ve Peşmerge Komando Birlikleri Komutanı Akam Omer hazır bulundu.

Goran, Yekgırtu ve Komeli Dadgeri liderleri ile görüşme

Neçirvan Barzani ve beraberindeki hayet daha sonra İslami Birlik (Yekgırtu) Genel Sekreteri Selahaddin Bahaeddin ile bir araya geldi.

Yekgırtu Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, görüşmede Bahaeddin, bölge ve Irak’ta yaşanan değişimler nedeniyle sorumluların Kürdistan Bölgesi’nin geleceği hakkında daha fazla kafa yormaları gerektiğini söyledi.

Taraflar arasındaki çelişkilerin görüşerek çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yekgırtu Genel Sekreteri, Kürdistan Bölgesi’nin iç ve dış tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bunun temel nedeni iktidar güçlerinin çelişkileri ve kayıtsızlığıdır” dedi.

Görüşmede Neçirvan Barzani de, taraflar arasındaki bu çelişkili durumu sona erdirmek üzere Süleymaniye’de bulunduğuna vurgu yaparak, Yekgırtu liderinden bu süreçte üzerine düşen rolü oynamasını istedi.

Barzani daha sonra Değişim Hareketi (Goran) Genel Sekreteri Omer Seyid Ali ile bir araya geldi. Görüşmede Goran Genel Meclisi’nden Diler Abdulhalik de hazır bulundu.

Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet, son olarak Kürdistan Adalet Toplumu (Komeli Dadgeri) lideri Ali Bapir ile görüştü.

Görüşmelerde, Irak cumhurbaşkanlığı seçimleri, KYB ile PDK arasındaki çekişmeler, Kürdistan Parlamentosu seçimleri ile siyasi partiler arasındaki ilişkilerin normalleşmesi meselesi ele alındı.

Neçirvan Barzani, Kürdistan Adalet Toplumu (Komeli Dadgeri) lideri Ali Bapir ile görüştü.

Barzani: Geleceğimiz için birlikte çalışmalıyız

Görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Neçirvan Barzani, “Neçirvan Barzani, “Görüşmeler genel olarak bu ülkenin, bu halkın çıkarları için birlikte çalışmamız gerektiğine bir vurgudur. Bu çerçevede görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde siyasi taraflar arasındaki ilişkilerin ve özellikle de KDP ile KYB ilişkilerinin şu an daha iyi olduğunu belirten Barzani, “Gördüğünüz gibi medya üzerinden yaşanan çekişmeler azaldı ve bunun sona ermesini ümit ediyoruz. Çünkü bu Kürdistan Bölgesi ve halkının çıkarına değil. Bizler diyalog masasında oturmalı ve sorunları hep birlikte çözmeliyiz. Çünkü neticede bu bizim ülkemiz, bizim halkımız. Geleceğimiz için birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların anayasa temelinde çözümünü istediklerini bir kez daha vurgulayan Barzani, “Bağdat’ın da bu doğrultuda yaklaşmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Neçirvan Barzani, hem Kürdistan Parlamentosu seçimleri ve hem de Erbil ile Bağdat arasında yaşanan sorunların çözümünde destek vermeleri için Birleşmiş Milletlere mektup gönderdiklerini hatırlattı.

Neçirvan Barzani ile Değişim Hareketi (Goran) Genel Sekreteri Omer Seyid Ali

Neçirvan Barzani, Twitter'dan yaptığı açıklamada ise, şunları belirtti:

"Süleymani'ye geldiğim için mutluyum. Kaleçolan Askeri Koleji'nin mezuniyet törenine katıldım ve siyasi liderlerle görüştüm.

Mevcut zorlukların üstesinden gelmek için birlik halinde kalmalı ve Kürdistan Bölgesi halkının haklarını güvence altına almaya devam etmeliyiz.” /Rudaw