Neçirvan Barzani: Silahlı grupların faaliyetlerine bir sınır konulmalıdır

Başkan Neçirvan Barzani, Bağdat'ın yönetiminin Kürdistan Bölgesi’ni koruyamayacağından endişe duyduğunu ifade ederek, “Silahlı grupların faaliyetlerine bir sınır konulmalıdır” dedi.

Neçirvan Barzani: Silahlı grupların faaliyetlerine bir sınır konulmalıdır

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, El Arabiye ve El Hedes kanallarına verdiği özel röportajda, özellikle 7 Ekim olaylarından sonra Kürdistan Bölgesi’ne yönelik yapılan saldırılara bir sınır getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Irak yönetiminin Kürdistan Bölgesi'nin korunmasında temel rol oynaması gerektiğini ifade etti.

Başkan Neçirvan Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin tutumunu takdir ederek kabinesinin zorluklara karşı karşıya olduğunu söyledi. Mevcut zorlukların IŞİD çatışmalarının olduğu süreçten daha zor olduğuna dikkat çeken Neçirvan Barzani, şu anda cephe hattının belirsiz olduğuna söyledi.

Neçirvan Barzani, koalisyon güçlerinin Irak'taki mevcudiyetine ilişkin verilecek kararlarda Irak kapsamında adım atılacağını Kürdistan Bölgesi'nin tek taraflı karar veremeyeceğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi ile İsrail arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını ifade eden Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde Mossad ait hiçbir karargahın bulunmadığını vurguladı.

Geçtiğimiz ay, Devrim Muhafızları başkent Erbil’de Kürt iş adamının evine balistik füze ile saldırı düzenlemiş, saldırıda dört kişi yaşamını yitirmiş 16 kişi de yaralanmıştı.

İran, Mossad’ın Kürdistan Bölgesi’nde bulunduğunu gerekçe ederek saldırılarını devam ettirmişti. Ancak Başkan Neçirvan Barzani, "İran'ın Kürdistan Bölgesi’nde Mossad güçlerinin varlığı hakkındaki iddiaları doğru değildir. Tahran yönetimi şu ana kadar Bağdat'a Kürdistan Bölgesi’nde Mossad güçlerinin varlığına dair herhangi bir kanıt sunmadı” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nin İran için bir tehdit olmadığını bir kez daha vurgulayan Neçirvan Barzani, Tahran yönetiminin sivilleri öldürdüğü füze saldırılarının da dostluk hanesine sığmayacağının altını çizdi.