Peşmerge'den İbadi'ye yanıt

Kürdistan Peşmerge Bakanlığı,’Peşmerge güçleri dağıtılsın’ diyen Irak eski Başbakanı Haydar İbadi’ye yanıt verdi.

Peşmerge'den İbadi'ye yanıt

Kürdistan Peşmerge Bakanlığı,’Peşmerge güçleri dağıtılsın’ diyen Irak eski Başbakanı Haydar İbadi’ye yanıt verdi.

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, hafta başında yayınladığı kararname ile Haşdi Şabi’ye bağlı ‘tüm ekonomik büro ve askeri kontrol noktalarının’ kapatılması talimatı vermişti. Birçok Iraklı siyasetçi kararı desteklerken Irak Eski Başbakanı ve Nasr Koalisyonu lideri Haydar İbadi yaptığı açıklamada Haşdi Şabi’nin kapatılması kararını desteklediğini  belirterek Abdulmehdi’den aynı kararlılığı Kürdistan Bölgesi silahlı gücü Peşmergeler için de gösterme çağrısında bulunmuştu.

İbadi’nin bu açıklaması hakkında konuşan Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Babekir Feqê, “Kürdistan’ın silahlı gücü olan Peşmerge sadece Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın talimatlarına uyar. Bu nedenle Irak Başbakanı hiçbir şekilde Peşmerge Güçleri’ne talimat verme yetkisine sahip değildir” dedi.

Peşmerge Güçleri’nin Şii Haşdi Şabi milisleri benzeri bir organizasyon olmadığını belirten Babekir Feqê “Peşmerge Bakanlığı hiçbir şekilde kendi iç örgütlenmesine ve işlerine kimsenin müdahale etmesine izin vermez” şeklinde tepki gösterdi.  

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü, Peşmerge Güçleri’nin Irak  güvenlik güçlerinin bir parçası olduğunu ve meşru bir yapılanma olduğunu hatırlattı.