Netanyahu: İsrail İran’ın kuzey sınırına yerleşmesine izin vermeyecek

Netanyahu: İsrail İran’ın kuzey sınırına yerleşmesine izin vermeyecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in İran’ın kuzey sınırına yerleşmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Netanyahu, bugün düzenlenen haftalık kabine toplantısında, “İran’ın kendisini kuzey sınırımızda askeri olarak konumlandırmasına izin vermeyeceğimiz tutarlı bir politika doğrultusunda çalışıyoruz” dedi.

Suriye ve Lübnan’ın, topraklarından İsrail’e yönelik yapılan herhangi bir saldırının sorumluluğunu taşıdığına vurgu yapan Netanyahu, “Güvenliğimizin zayıflatılmasına ve vatandaşlarımızın tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile sürekli durum değerlendirmesi yapıyorum” şeklinde konuştu.

İsrail ordusu, geçtiğimiz Perşembe günü Hizbullah tehdidi nedeniyle kuzey sınırındaki kuvvetlerin güçlendirildiğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Suriye ve Lübnan sınırlarında askeri ve sivil bölgelerdeki hazırlıkların değişeceğini dile getirerek, bölgedeki güçlere takviye yapılmasına ek olarak, Lübnan sınırına yakın kuvvetlerin konuşlandırılmasında da bazı değişiklikler olduğuna vurgu yaptı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail’in Şam’ın güneyine geçtiğimiz Pazartesi günü düzenlediği bir başka hava saldırısında İran yanlısı 5 milisin öldüğünü duyurmuştu.

Hizbullah da, üyelerinden birinin bu saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Diğer yandan, ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, söz konusu sürpriz ziyaretinde İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi görüştü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de video konferans aracılığıyla bir görüşme gerçekleştirdi. 

Gantz, Milley’in bu ziyaretinin,  ABD ve İsrail arasındaki yakın güvenlik bağlarını vurguladığını dile getirdi. İsrail’in herhangi bir senaryo ve tehdide hazır olduğu konusunda uyaran Gantz, “Düşmanlarımıza bizi denemelerini tavsiye etmiyorum” dedi.

 

aawsta