Ürdün'lü Bakan İran,Bağımsız Kürdistan'ı engelemeye çalısıyor

Ürdün eski Bakanı, yeni bir Mahabad oluşacağı korkusuyla İran'ın Bağımsız Kürdistan referandumunu engellemeye çalıştığını söyledi.

Ürdün'lü Bakan İran,Bağımsız Kürdistan'ı engelemeye çalısıyor

Ürdün eski Enformasyon ve Aydınlanma Bakanı Salih Kelab'in 'Kürt ulusal hedeflerinin adresi Mahabad' başlığıyla Şarq el Ewsat'ta bir makalesi yayınlandı.

Yazdığı makalede de Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin Bağımsız Kürdistan devletini kurma çabalarına da vurgu yapan Salih Kelab, "Mesut Barzani ki babası Mela Mustafa Barzani'den mücadele bayrağını devralarak Irak Hükümeti ile Kürt halkının kaderi hakkında çözüme varmak istiyordu. Ancak dış güçler öyle bir durum yarattı ki bağımsızlık referandumu ertelendi " dedi.

Salih Kelab, İran'ın Bağımsız Kürdistan kurulmasını engelleme sebeplerini şöyle yazdı "İran şunu çok iyi biliyor. Eğer Kürdistan, Irak'tan ayrılırsa bağımsız bir ülke olur ve İran'da ki Kürtleri de etkileyecektir. Tahran'ın burnunun dibinde yeni bir Mahabad gerçekliğini ortaya çıkartacaktır. Bu nedenle İran devleti, Kürtler için bağımsızlık kokan her çalışmayı engellemek ister. İran ne Kürtlerin Irak'ta devlet olmasını ne de Türkiye ve Suriye de statü sahibi olmasını ister"

Eski Bakan, Kerkük'te dalgalanan Kürdistan bayrağına Irak Hükümetinin sert tavrının nedeni ve Erbil ile Süleymaniye arasındaki çelişkilerin kabarmasından da İran olduğunu düşünüyor.

Basnews