ABD'nin Suriye'de 4 aşamalı Çözüm planında Kürtler için özerklik

Trump ekibi hazırladığı 4 evreden oluşan Suriye çözüm planını aşamalı bir şekilde devreye koymaya hazırlanıyor.

ABD'nin Suriye'de 4 aşamalı Çözüm planında Kürtler için özerklik

Planın detayları şöyle ;
1-) Esad rejimi ile kalıcı ateşkes
2-) Kürt ve Sunni Özerk Bölgeler
3-) Isıd'in pasifize edilmesi
4-) Savaşın yaralarının sarılması

Programın başlangıcı Esad rejimi ile muhalifler arasında kalıcı ateşkes sağlamak olacak. Normalleşme sürecine girildiğinde yerleşim yerleri Abd ve koalisyon güçlerinin uçakları ile havadan korunacak.

Planın 2. aşamasında her bölgenin özerk bölge olarak bölge halkı tarafından yönetilmesi öngörülüyor. Kürt bölgelerini Kürtler , Sunni bölgeler ise Sunniler tarafından yönetilecek. Yerel yönetimler seçimlerle belirlenecek.

geçici yönetimlerin oluşmasının ardından planın 3. evresi devreye alınacak. Esad'ın iç savaşın bitirilmesine destek vermesi bekleniyor. Görevde kalması çözümü zorlaştıracağından kendi isteği ile görevi bırakması da beklenmekte. Bu seçeneği reddetmesi durumunda seçimlere aday olarak girmesi engellenecek. Zorluk çıkarması durumunda da "savaş suçlusu” ilan edilip yargılama yolu açılacak.

Washington, Esad yönetiminin görevi bırakma konusunda sorun çıkarmayacağı kanısında. Ayrıca talep etmesi durumunda Rusya veya İran'a yerleşebileceği de seçenekler arasında yeralıyor. Tüm olasılıkları reddetmesi durumunda muhalifler tarafından öldürülebileceği öngörülüyor.

Planın yaşama geçmesinin ABD'ye askeri maliyetide mevcut. Ancak ABD'nin bölgeye ciddi bir güç kaydırmasının gerekli olmadığı kaydediliyor.
Esad'ın görevinden alınması için Rus Dışişleri ile bir takım görüşmeler yapılmış. Desteklemeleri durumunda Abd'nin Suriye'deki askeri varlığına karşı çıkmayacağı plan dahilinde görülüyor.

Son ve en önemli aşaması ise Suriye'de savaşın yaralarının sarılması sağlanacak. İyileştirme koşullarının Rusya ve ABD'nin işbirliği ile yürütülmesi planlanmakta.

Associated Press'te yer alan haberde Trump'ın planının daha önceki planlardan daha gerçekçi ve çözümcü olacağı , başarılı sonuçlar vereceği görüşü hakim.