ABD Dışişleri’nden ‘Rojava’ çağrısı: Gerginlik derhal hafifletilmeli!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Suriye'nin kuzeyindeki gerginliğin derhal hafifletilmesi” çağrısında bulundu. Price, tüm tarafların “Suriye'de istikrarı güçlendirmek için mevcut ateşkes bölgesine saygı duymasının önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri’nden ‘Rojava’ çağrısı: Gerginlik derhal hafifletilmeli!

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rûdaw Washington muhabiri Roj Ali Zalla’nın Rojava ve Suriye’nin kuzeyindeki durum hakkındaki sorusuna yanıt verdi.

“Suriye'nin kuzeyindeki gerginliğin derhal hafifletilmesi için çağrıda bulunuyoruz” diyen Sözcü Price, “Tüm tarafların Suriye'de istikrarı güçlendirmek için mevcut ateşkes bölgesine saygı duymasının önemli olduğuna inanıyoruz. Tüm tarafların anlaşmaya varmak için adım atması önemlidir” ifadesini kullandı.

Ned Price ayrıca, “Suriye’nin kuzeyindeki askeri eylemlerden derin endişe duyduklarını” kaydetti.

Sayın Price, DSG’nin ikinci isminin Türkiye tarafından öldürülmesiyle ilgili söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin derhal düşürülmesi için çağrıda bulunuyoruz. Suriye'de istikrarı güçlendirmek için tüm tarafların mevcut ateşkes bölgesine saygı duymasının önemli olduğuna inanıyoruz. Tüm tarafların bir anlaşmaya varmak için hareket etmesi önemlidir.

Fakat orada burada Türkiye'ye saldırılarını durdurma çağrıları yapmanın yanı sıra, saldırıları durdurmak için yapabileceğiniz başka şeyler var mı? Son bir ayda 18'e yakın DSG üyesi öldürüldü. Türkiye böyle devam ederse ortağınız kalmayabilir. Bu yğzden ne yapabilirsiniz? Örneğin DSG uçuşa yasak bölge talep ediyor, böyle bir talebi destekler misiniz?

(Bölgedeki) Ortaklarımız ve müttefiklerimizle bu tür görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Türk müttefiklerimizle de bu tür görüşmeleri sürdürüyoruz. İkili görüşmelerde bunları açıkladık ve açıkça anlattık. Geçen hafta, Suriye'nin kuzeyindeki askeri faaliyetlerin yeniden başlaması, özellikle siviller üzerindeki etkisi konusundaki derin endişemizi dile getirdiğimizi vurguladık. Herhangi yeni büyük bir operasyonun, uluslararası koalisyonun son yıllarda elde ettiği kazanımları baltalayacağından duyduğumuz endişeyi özellikle belirttik. Ayrıca böyle bir şeyin bölgedeki siviller üzerinde de insani bir etkisi olabilir. Böyle bir şey, Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararında vurgulanan siyasi sürecin de kesinlikle çıkarına olmayacaktır.

Endişeniz Türk ordusunun yeni saldırılarından mı yoksa bu arada gerçekleşen drone saldırılarından mı kaynaklı?

Suriye'nin kuzeyine yönelik yeni bir operasyondan bahsediyoruz.