Okyanusta yeni canlı türleri keşfedildi

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarındaki Bounty Çukuru'nda 100'den fazla yeni tür keşfedilirken, bu rakamın muhtemelen artacağı bildirildi.

Okyanusta yeni canlı türleri keşfedildi

Geçen ay 21 bilim insanından oluşan bir araştırma ekibinin çalışmalarına öncülük eden deniz biyoloğu Alex Rogers, "Daha fazla numune üzerinde çalıştıkça keşfedilen tür sayısının artmasını bekliyorum. Bu rakamın 100 yerine yüzlerce olacağını düşünüyorum." dedi.

Keşfedilen türler içinde üç balık, bir karides, bir kafadan bacaklı ve onlarca yumuşakçanın olduğu kaydeden Rodgers, buldukları yıldız şeklinde bir canlının kafa karıştırıcı olduğunu ve tanımlamayı başaramadıklarını dile getirdi.

Rodgers, kendisi için asıl şaşırtıcı olanın balık gibi bir hayvanın yeni türlerini keşfetmek olduğunu aktardı.

Dünyadaki okyanuslarda 2 milyondan fazla türün yaşadığı tahmin ediliyor ancak okyanus yaşamının sadece yüzde 10'u biliniyor.

Bu duruma dikkat çeken Rogers, deniz ekosistemlerinin yeryüzündeki hayatı destekler fonksiyonda olduğunu ve bu nedenle daha çok bilgi edinmenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Rogers, "Deniz yaşamının gerileme halinde olduğunu biliyoruz. Bu gerilemeyi durdurmak adına, insan faaliyetlerini yönetmek için deniz yaşamını şimdikinden daha iyi anlamalıyız." ifadesini kullandı.

4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru, balıkçılık için önemli bir alan olmadığı için bugüne kadar hakkında çok az inceleme yapılan bir bölge. Daha önce jeologların bölge üzerinde çalıştığını belirten Rogers, buradaki suların biyologlar tarafından ilk kez incelendiğine dikkat çekti.

Tüm dünyada şu ana kadar 240 bin deniz türü tanımlanmış durumda. Bunlara her yıl ortalama 2 bin 200 yeni tür katılıyor.