Örgütün kaçırdığı Peşmerge 170 gün sonra serbest bırakıldı

Geçtiğimiz Ağustos ayında Kerkük kırsalında IŞİD tarafından kaçırılan Aram Hadi isimli Peşmerge, 170 gün sonra ailesine kavuştu. Aram Hadi, bu süre boyunca gözlerinin bağlandığını ve günyüzü görmediğini anlattı.

Örgütün kaçırdığı Peşmerge 170 gün sonra serbest bırakıldı

Ağustos 2022’de Kerkük’ün doğusundaki Cebel Bor benzin istasyonun bulunduğu Sur köyüne motosikletle gelen bir grup IŞİD mensubu, köy yakınında hayvanlarını otlatan Aram Hadi ve Ali Abdullah isimli iki Kürt vatandaşı alıkoymuştu.

Kaçırılanlardan Ali Abdullah’ın cansız bedeni bir kaç gün sonra Kerkük ile Leylan arasındaki boş arazide elleri, ayakları ve gözleri bağlanmış, boğazı kesilerek öldürülmüş halde bulunmuştu.

Kaçırılmadan önce Peşmerge olan 4 çocuk babası Aram Hadi ise 5 ay sonra 19 Şubat günü serbest bırakıldı. Leylan kasabası Topxane köyü çobanlarına ulaşan Hadi, ailesini arayarak yardım istedi.

Rûdaw’a konuşan Aram Hadi, “Bunca süre boyunca beni bir sığınakta tuttular. Ellerim ve gözlerim bağlı tutuluyordum. O yüzden kim olduklarını göremiyordum. Yemek ve tuvalet ihtiyaçlarımı da orada karşılıyordum. Arapça konuşuyorlardı, konuşmalarından IŞİD’li olduklarını anlıyordum. Bu sürede bana 7 iğne yaptılar. Bunca zamandır günyüzü görmedim” diye konuştu.

Serbest bırakıldığı güne kadar da kendisine bir şey anlatmadıklarını belirten Aram Hadi, son gün ellerini çözüp Roxane çayının önüne getirip, “gidebilirsin” dediklerini anlattı.

Ailesi 5 aydır kendisinden haber alamıyordu. Kurtulduğu gün ailesine haber verdiğinde bölgeye Peşmerge Komando timleri giderek Aram Hadi’yi ailesine ulaştırdı.

Kardeşi Heriş Hadi, “Kaçırıldığı günden beri hiç haber alamadık. Bölgedeki Arap şeyhlerle görüştük ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

Aram Hadi ve arkadaşının kaçırıldığı bölge, Peşmerge ile Irak ordusu arasındaki sınır bölgesi. Bölgede yıllardır güvenlik boşluğundan yararlanan IŞİD’liler serbestçe hareket edebiliyor.

Bölge sakinlerinden Rebwar Ahmed, Kerkük ile köyleri arasındaki 50 kilometrelik alanda IŞİD mensuplarını sıkça motorla gezerken gördüğünü söyledi.