Osman Kavala, 2023 Vaclav Havel Ödülü için aday gösterildi

Türkiye’de cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi’nin 2023 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü için daraltılmış üç kişilik aday listesine alındı.

Osman Kavala, 2023 Vaclav Havel Ödülü için aday gösterildi

Ödülü kazanan isim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulunun 9 Ekim’de Strasbourg’da başlayacak genel kurul toplantılarında belli olacak

Çekya'nın başkenti Prag'da toplanan 5 kişilik ödül komitesi, Kavala ile birlikte Polonya’daki insan ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov’u da üç kişilik listeye aldı.

Ödülü kazanan isim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulunun 9 Ekim’de Strasbourg’da başlayacak genel kurul toplantılarında belli olacak.

Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü, AKPM, Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her sene Avrupa'da insan hakları ve sivil toplumun gelişmesi için çalışan önemli şahsiyetlere veriliyor.

Ödül sahibi ayrıca 60 bin euro ile mükafatlandırılıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce aldığı kararlarda, Gezi davasından suçlu bulanan Kavala'nın haksız yere mahkum edildiğini belirterek, Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

AİHM kararına rağmen Türkiye'nin Kavala'yı serbest bırakmaması üzerine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye aleyhine "ilhal süreci" başlatmıştı.