Özerk Yönetim: Amacımız Suriye’nin bölünmesini önlemek!

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hesen Koçer, Şam hükümetine sorunları çözmek için diyaloğa açık olduğumuzu söylüyoruz. Amacımız bölmek değil, hükümet mesajımızı anlamalı” dedi.

Özerk Yönetim: Amacımız Suriye’nin bölünmesini önlemek!

Koçer, 2022 bütçesinin Türkiye’nin bölgeye yönelik saldırılarına yanıt vermek için ayrıldığını belirterek, Şam hükümetine, Türkiye tehdidine karşı tutum sergileme çağrısında bulundu.

Uluslararası Koalisyon’u da IŞİD’e karşı uyaran Hesen Koçer, “Türkiye’nin olası saldırısından sonra IŞİD’e karşı hiçbir sorumluluğumuz kalmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar sorumlu değiliz. Çünkü Türk devleti bize saldırıyor ve herkes sessiz” dedi.

Koçer, olağanüstü hal kararının, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de yaklaşık bir aydır askeri ve diplomatik eylemlerinin artmasının ardından alındığını belirtti.  Özerk Yönetim olarak savaşı reddettiklerini belirten Koçer, “Bu tehditleri durdurmak için farklı güçlerle güçlü diplomatik çabalarımız var. Çünkü savaş yıkım ve kötülük getiriyor. Savaşın olmaması için sonuna kadar uğraşacağız” dedi.

Koçer, Şam hükümetine, Türkiye tehdidine karşı tutum sergileme çağrısında bulundu. Uluslararası Koalisyon’u da IŞİD’e karşı uyaran Hesen Koçer, “Türkiye’nin olası saldırısından sonra IŞİD’e karşı hiçbir sorumluluğumuz kalmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar sorumlu değiliz. Çünkü Türk devleti bize saldırıyor ve herkes sessiz” dedi.

 Koçer, işgal altındaki bölgelerin demografik değişimine dikkat çekerek, “Türk devleti bölgenin demografisini değiştirmek istiyor. Bu da başka bir savaş türüdür. Kuzey ve Doğu Suriye’deki savaş durmadı. Askeri saldırı her yerde olmasa bile halkımıza karşı propaganda ve özel savaş yürütülüyor. IŞİD hücreleri de aktif hale getirildi.” diye konuştu.

Koçer Şam hükümetiyle ilgili şunları söyledi: “Minbic, Kobanê ve sınırın korunması konularında Şam hükümeti bazı konuları onayladı. Ancak bu Suriye’nin egemenliğini ve Suriye topraklarını korumak için yeterli değil. Birleşmiş Milletlere göre hükümet sınırı karşıt devletlerden korumalıdır.Özerk Yönetim olarak Suriye’den ayrılmak istediğimizi, hiçbir zaman söylemedik. Türkiye’nin sorunu bir iki bölgenin işgali değil, amacı Misak-ı Milli’dir. Halep, Kerkük ve Musul’un kendilerinin olduğunu iddia ediyor.

Türk devletinin iki temel hedefi olduğunu belirten Koçer: “Birinci hedef Kürt halkının soykırımı, Suriye ve Irak’ın işgali ve Arap halkının kontrolüdür. Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin ve bölgenin diğer halklarının birliği yoksa, o zaman Türkiye’nin politikasını anlamıyoruz. Ne yapmalıyız? İstediğimiz şey, Suriye’nin bölünmesini önlemek için işgal altındaki toprakları özgürleştirmektir.

Koçer, Şam hükümetiyle yapılan anlaşmayı hatırlatarak, “Suriye hükümetiyle aramızdaki anlaşma, Kobanê ve Minbic sınırını korumaktır. Bölgeye saldırırsa Türk işgaline karşı hep birlikte savaşalım diyoruz. Bir bölgeye saldırı Suriye’ye saldırı anlamına gelir. Bu bölge Suriye’nin bir parçasıdır bölünemez bu sınırı koruma savaşıdır” şeklinde konuştu.

 “Halkımız Suriye ordusu bu şehirlere girer mi diye sorabilir, şehirlere girmeyecek, izin vermeyeceğiz, bu mesele siyasi olarak çözülmeden ve yönetim tanınmadan, bu konuları tartışamayız. Halkımız bu gerçekleri bilmeli. Amacımız bu saldırılara karşı birlikte durmaktır” diyen Koçer, “Şam hükümetine sorunları çözmek için diyaloğa açık olduğumuzu söylüyoruz. Amacımız bölmek değil, hükümet mesajımızı anlamalı” dedi.

Koçer, Şam hükümetinin Türkiye’nin saldırıları karşısındaki zayıf duruşunu eleştirerek, “Saldırıların durması için direnişimiz asla durmayacaktır. Suriye devleti kendi topraklarını korumak zorundadır. Türk devleti Suriye’yi yıktı, Suriye hükümeti bunu iyi bilmelidir. Açıklamalar yeterli değil, Kürt, Arap ya da Süryani fark etmeksizin yurttaşların kendilerini toprakların korunmasından sorumlu hissetmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Uluslararası topluma ve IŞİD’e karşı koalisyona çağrıda bulunan Hesen Koçer, “Türkiye’nin saldırısına uğrarsak ve herkes susarsa bizim IŞİD’e karşı sorumluluğumuz kalmaz. Herkes IŞİD’e karşı sorumluluklarını yerine getirsin. IŞİD kampı patlamak üzere olan bir bomba, her an patlayabilir” dedi

Hesen Koçer  konuşmasının sonunda halkı DSG ve Özerk Yönetim etrafında toplanmaya çağırarak, “Yönetiminizin çevresinde emniyette olacağız. Halkımızın önünde olacağız ve sonuna kadar DSG’yi destekleyeceğiz’. dedi. /nerinaazad1