Özerk Yönetim: Uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var

Özerk Yönetim: Uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var

Belçikalı Parlamenter Georges Dallemagne ile Terör Mağdurlarının Haklarını Savunma Örgütü Başkanı Philippe Vansteenkiste, IŞİD'linin yargılanması meselesini ele almak üzere dün Rojava'nın Kamışlı kentinde Özerk Yönetim yetkilileri ile bir araya geldi.

IŞİD'in yenilgiye uğratılması ilanının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen halen 12 bin IŞİD unsuru, ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (DSG) tarafından gözaltında tutuluyor. Bunların çoğu Suriye veya Irak uyruklu olmasına karşın, gözaltında tutulanlar arasında yaklaşık 50 ülkeden 3 bine yakın yabancı uyruklu savaşçı bulunuyor.

Rojava Özerk Yönetimi, söz konusu savaşçıların ülkeleri tarafından reddedilmesi üzerine bunları yargılayacak mahkemeler kurmaya hazırlanıyor.

Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi yetkilisi Fener Kait, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var çünkü bu uluslararası bir mesele” ifadesini kullandı.

Kait, savaşçıların yargılanması için ‘hukuki ve teknik düzeyde birçok şeye’ ihtiyaç duyduklarını belirterek, destek çağrısına birkaç ülkenin yanıt verdiğini, meselenin hukuki boyutunun uzun olduğunu ve üstesinden gelmeleri gereken bazı engeller bulunduğunu söyledi.

Kait, isim vermeden bazı ülkelerin ‘bir veya iki ay sonra’ yasal veya teknik konularda gerekli yardımı sağlama niyetini kendilerine ilettiğine işaret ederek, “Önemli olan bu insanlar için adil ve şeffaf bir yargılama sağlamamız” diye konuştu.

Belçikalı Parlamenter Georges Dallemagne, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, ‘yargılamaların nasıl uygulanabileceğini görmek için derinlemesine bir çalışma gerektiğini’ söyledi.

Muhalefet saflarında yer aldığını ve Kamışlı’daki görüşmelerde Belçika hükümetini temsil etmediğinin altını çizen Dallemagne, “Şu ana kadar ne Avrupa ülkeleri ne de Rojava (Özerk Yönetim) yetkililerinin onayını alan başka bir çözüm bulunmamakta. Bizim için önemli olan, yerel halkın güvenliğinin sağlanması, Avrupa'nın güvenliğinin güvence altına alınmış olması ve bu teröristlerle ilgili olarak adaletin yerini bulmasıdır” ifadelerini kullandı.

 Kürt güçleri halihazırda Belçika uyruklu 15 savaşçıyı gözaltında tutuyor. Belçika resmi makamlarının aktardığına göre, Belçikalı 23 kadın ve 42 çocuk Suriye’nin kuzeydoğusundaki El-Hol ve Roj kamplarında kalıyor.

 

Belçika Dışişleri Bakanı Philippe Goffin, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, annelerinin kabul etmesi şartıyla, ülkesinin Suriye’nin kuzeyindeki Belçikalı çocukların toplu bir şekilde geri getirilmesi için çalıştığını duyurmuştu.