Kürdistan Bölgesi hükümeti koronavirüse karşı alınan kararları açıkladı

Kürdistan Bölgesi hükümeti koronavirüse karşı alınan kararları açıkladı

Bugün Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Başbakan’ın Münih Güvenlik Konferansı temasları, İtalya temasları ve  Vatikan’da Papa ile yaptığı görüşmeleri değerlendirildi.

Başbakan toplantıda, Kürdistan Bölgesi heyetinin önemli siyasetçiler ile yaptığı görüşmelerin, uluslararası toplumun Kürdistan Bölgesi’ne verdiği değerin, teröre karşı mücadelede Kürdistan’ın rolünün ve birlikte yaşam ile hoşgörü kültürünün  öneminin göstergesi olduğunu dile getirdi.   

Irak’ta yeni kurulacak kabineye ilişkin ise Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin kurum ve kuruluşlarının Kürdistan Bölgesi temsilcilerinin hükümete katılım şeklini belirleyeceğinin altını çizerek, bu konuda Kürt siyasi taraflarının kararlı olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca coronavirüsüne karşı hükümetin alacağı tedbirler gündeme geldi.

Kürdistan Sağlık Bakanı Dr. Saman Berzencî, coronavirüsü hakkında Bakanları bilgilendirerek, bir dizi öneride bulundu.

Başbakan vatandaşların sağlığı ve yaşamının korunmasının herşeyden önce geldiğini beliretek, Kürdistan Bölgesi’ne salgının bulaşmaması için her türlü tedbiri alacaklarını iafde etti.

Bakanlar Kurulu toplantısında aşağıdaki kararlar alındı:

- Kürdistan kamuoyunun ilgili kurumlar tarafından doğru bir şekilde günlük bilgilendirilmesi.

- Kürdistan Bölgesi genelindeki özel ve resmi ilk-orta dereceli okullar ile çocuk bahçelerinin yarından itibaren 10 Mart’ta kadar tatil edilmesi. Yüksek okul ve Üniversitelerin ise cumartesi gününden 10 Mart’a kadar tatil edilmesi. 11-23 Mart 2020 tarihleri arasında resmi tatil olası.

- Zorunlu haller dışında Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın diğer illerindeki turistlerin ziyaretlerine izin verilmemesi.Kürdistan Bölgesi’nin sınır kapılarının ihtiyaç dışında turislere kapatılması.

- Kürdistan Bölgesi’nde pazarda faiş fiyat yükseltilmesinin önüne geçilerek, normal yaşam standartlarının sürdürülmesi için denetimlerin artırılması. Bu karar uymayan iş yerlere karşı yasal prosedürün uygulanması. Bu karara sağlık malzemeleri de dahil.

- Kürdistan Bölgesi Hükümeti vatandaşların gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi konusunda endişe duymamalarını belirtir.

- Bakanlar Kurulu, maliye ve ekonomi bakanlıklarının valilikler ve yerel yönetimlerin ihtiyaçlarını karşılama inisiyatiflerini kullanmasını onaylamıştır.İçişleri ve sağlık bakanlığı ilgili bakanlıkların kararlarının yerine getirilmesini destekleyecektir.

- Bakanlar Kurulu vatandaşlardan hükümet kurumlarının plan ve tedbirlerin hayata geçrilmesine destek olması çağrısı yaparak, bu konuda herkesin azami çaba göstermesi istendi.