Sudani'den Başkan Barzani açıklaması: Büyük bir lider

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani, Türkiye ile Irak arasında Euro ve TL uygulamasına geçilmesiyle sorunların çözüldüğünü ifade ederek , “Bu biraz kabullenmeyi gerektirir, ancak sonuçta şaibeli takaslar yerine bir bankacılık sistemimiz ve meşru döviz takasımız olacak. Artık meşru işlerimizin yüzde 95'inin bu elektronik platform üzerinden gerçekleştiğini emin bir şekilde söyleyebilirim. Bu, finansal sistemimize ve bankacılık kurumumuza güven verdi” dedi.

Sudani'den Başkan Barzani açıklaması: Büyük bir lider

Erbil’de Başkan Barzani ile yaptığı görüşmelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sudani, “Ulu ve Başkan Mesud Barzani'yle birlikte olmak benim için gerçekten keyifliydi. Birkaç saat boyunca oradaki farklı bölgeleri gezdik ve şunu anladım bu adamın gezdiğimiz her dağda bir hikâyesi var. Farklı olayların yer aldığı bir ansiklopedi misali ve kendisi kesinlikle diktatörlüğe karşı mücadele etmiş siyasi bir liderdir. Aynı zamanda anayasaya, hukuka ve tüm topluluklara saygıya dayalı siyasi sürecin önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

Bazı kurumların özellikle Irak hükümetinin çalışmalarını farklı göstermeye çalıştığını ve onların da bunun farkında olduğuna dikkat çeken Sudani, “Bana göre meşruiyet, ahlaki ve vatandaşlık perspektifinden benim içerisinde bulunduğum hükümetimin Basra, Anbar ve Bağdat vatandaşlarına karşı hissettiği sorumluluğun aynısını Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına karşıda hissetmesi ve bu şekilde davranması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir propaganda veya slogan değil, aksin bütün evlatlarımız arasında güveni tesis etmesini umduğumuz politikamızın bir parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Bağdat yönetimi olarak atık suların yeniden kullanılması konusunda yeni projeler hayata geçirileceğini belirten Sudani, “Dünyadaki tüm ülkeler atık suları tarım için yeniden kullanıyor. O suyu israf etmiyorlar, bu su gelirinin bir parçası. Herkesi temin ederim ki, bir stratejik plan hazırladık ve bunu önümüzdeki yakın dönemde Bağdat ziyaret edecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı ile birlikte imzalamayı umuyoruz” dedi.

Rûdaw Tv’de Bestoon Osman’ın moderatörlüğündeki Bestoon Talk’a katılan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani Erbil-Bağdat ilişkilerinin yanı sıra, hükümetin petrol politikası, Türkiye ile ilişkiler, dinarın gidişatı, 140’ncı maddenin uygulanması, su krizi, Enfal ve şehitler meselesi, ABD ile ilişkiler gibi pek çok kritik mesele hakkında konuştu.

Sudani’nin Bestoon Talk programında katılımcıların soruları ve cevapların tamamına buradan ulaşabilirsiniz...