PAK ve TDK-TEVGER birleşti, yeni partinin ismi belli oldu

Daha önce örgütsel ve siyasal birleşme kararı aldıklarını duyuran Kürdistan Özgürlük Partisi (Partîya Azadîya Kurdistanê - PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî - TDK-TEVGER) birleşti.

PAK ve TDK-TEVGER birleşti, yeni partinin ismi belli oldu
Foto: Rudaw

İki parti Partîya Welatparêzên Kurdistanê (PWK) (Kürdistan Yurtseverler Partisi) adını aldı. Kürdistan Yurtseverler Partisi’nin (PWK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik oldu.

Mustafa Özçelik ve TEVGER yetkilileri bugün birleşme kararı nedeniyle Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi.

Ortak bir metni kamuoyu ile paylaşan Mustafa Özçelik şunları söyledi:

“PAK ve TDK-TEVGER olarak, Diyarbakır’da büyük bir coşku ve heyecanla gerçekleştirdiğimiz birlik kongresiyle, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’ni kurduğumuzu Kürt milleti ve Kürdistan halkına  müjdelemek  istiyoruz.

Bugün 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen askeri darbenin 43. Yıldönümüdür. Bizler, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin kurucuları olarak, bu insanlık dışı, askeri-faşist darbeyi lanetliyoruz. Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin kuruluşu, aynı zamanda, 12 Eylül askeri-faşist darbesinin baskı ve zulmüne karşı geliştirilen direniş ve mücadelenin devamını ifade etmektedir. Dün zulme ve baskıya boyun eğmedik, bugün de boyun eğmeyeceğiz.

2022 yılının Mayıs ayı başlarında PAK ve TDK-TEVGER arasında siyasi ve örgütsel bir birliğin zeminini oluşturmak amacıyla bir diyalog başlatılıdı ve kapsamlı bir çalışma sonucunda, PAK ve TDK-TEVGER Kuzey Kürdistan’da milli, demokratik, legal, kitlesel bir partinin kuruluşu için karar aldı.

Kürdistan özgürlük mücadelesinin mirasçısı

PAK ve TDK-TEVGER, 9-10 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır’da birlik kongresini gerçekleştirerek, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’ni kurdular.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) kuruluş kongresi, oybirliğiyle Mustafa Özçelik’i PWK’nin Genel Başkanı olarak seçti.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), Kürdistan özgürlük mücadelesinin devamcısı, mirasçısı olarak, tüm milli, demokratik, Kürdistani mücadele, çalışma, emek ve değerlere sahip çıkmaktadır.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), Kürt milletinin, Kürdistan halkının kendi geleceğini belirleme hakkını savunmakta; bu hakkın ulusal, bölgesel ve uluslararası koşullara göre federasyon, konfederasyon, bağımsızlık şeklinde yaşam bulabileceğini ifade etmektedir.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), ulusal, bölgesel ve uluslararası koşullara göre farklı ara çözüm biçimlerinin de önümüze çıkabileceğini dikkate alarak, bu tür ara çözümleri redetmediğimizi, bunları stratejik hedefe götüren yol açıcı birer adım olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyoruz.

Kürdistan Yurtseveler Partisi (PWK), kendi geleceğini belirleme hakkını içeren stratejik programıyla birlikte, Kürt milletinin acil taleplerinin bügünden yaşam bulması için de mücadelesini sürdürecektir.

“Ögütsel ve siyasal birlik gerçekleştirmeye açık olacaktır”

Elbette ki programatik ve siyasal görüşleri itibariyle aynı ya da birbirine yakın olan milli, demokrat, özgürlükçü, Kurdistani parti, örgüt, hareket, grup ve şahsiyetlerin birlik ihtiyacı, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin kuruluşuyla son bulmuş olmayacaktır. Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), her aşamada, kendisiyle aynı ya da yakın program ve siyasi görüşlere sahip her parti, örgüt, hareket, grup ile örgütsel ve siyasal birlik gerçekleştirmeye açık olacaktır.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin kuruluşu, milli, demokratik işbirliği ve ittifakların gereklilik ve öneminin yok sayılması olarak algılanamaz elbette. Kürdistani prensipler temelinde inşaa edilecek milli, demokratik işbirliği ve ittifaklar, elbette ki en temel milli görev ve ihtiyaçlarımızın başında gelmektedir. Ama, açıktır ki, güçlü, kitlesel, milli, demokrat, özgürlükçü, Kürdistani bir parti olarak Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin kuruluşu; güçlü ve sürdürülebilir bir milli, demokratik, platform, işbirliği, birlikte çalışma ve ittifakın da teminatı olacaktır.

PAK kongreye gidecek

Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), 17 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da 3. Olağan Kongresi’ni geçekleştirecek. Bu kongrede PAK’ın adını, amblemini, program ve tüzüğünü değitirerek, yeni partimiz Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak yasal ve meşru çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Yasal kongremizden sonra, Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’nin amblemini, program, tüzük ve deklerasyonunu halkımızla paylaşacağız.

9 Eylül 2023 günü kuruluş kongremize katılan, kutlama mesajı gönderen tüm siyasi parti ve örgütlere, sivil toplum kuruluşlarına ve şahsiyetlere teşekkürlerimizi özellikle sunmak istiyoruz.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) halkımıza kutlu olsun!” /Rudaw