Libya'da sel felaketinde ölü sayısı 5 bin 200'e yükseldi, 10 bin kişi kayıp

Libya'da şiddetli yağış ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bini geçtiği, 10 bin kişinin kayıp olduğu açıklandı. 2 barajın çökmesi sonucu Derne'nin dörtte biri sular altında kaldı.

Libya'da sel felaketinde ölü sayısı 5 bin 200'e yükseldi, 10 bin kişi kayıp

Libya'da etkili olan Daniel fırtınası, şiddetli yağış ve seller nedeniyle 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, ölü sayısının ise 10 bini geçebileceği açıklandı.

Libya'nın doğusundaki 'hükümetin' Sağlık Bakanı Osman Abdulcelil, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, çoğu Derne kentinde olmak üzere 3 binden fazla kişinin sel nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. 

Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) da sel felaketi nedeniyle ülkedeki kayıp kişi sayısının 10 bine yükseldiğini ve bu bilgiyi bağımsız kaynaklar aracılığıyla elde ettiklerini belirtti.

'Kimliği tespit edilmeyen çok sayıda ceset var'

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, AA'ya yaptığı açıklamada yalnızca Derne'de ölenlerin sayısının 5 bin 200 kişiye ulaştığını söyledi.

Selde hayatını kaybeden ve kimlik tespiti yapılanlardan 1300 kişinin naaşının toprağa verildiğini aktaran Harraz, sel felaketinde bazı ailelerin tamamının yok olması dolayısıyla kimlik tespiti yapılamayan çok sayıda ceset bulunduğunu ve bunların şu an defnedilemeyeceğini belirtti.

Derne'de sel felaketinden ölenlerin sayısının 10 bini aşabileceğini ifade eden Harraz, "Halen bulunamayan çok sayıda ceset var ve şu anda Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'dan gelen uzman kurtarma ekipleri sele kapılarak denize sürüklenen cesetleri kurtarmak için çalışıyor" dedi.

IFRC Libya Heyeti Başkanı Tamer Ramadan, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrimiçi bağlanarak, Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin doğusunda etkili olan sel felaketinden çok fazla kişinin etkilendiğini belirten Ramadan, Libya'da acil ihtiyaçların olduğunu aktardı.

'Şehrin yüzde 25'İ yok oldu derken abartmıyorum'

Reuters'ın haberine göre, Libya'daki Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, selden etkilenen bölgelere 14 ton malzeme, ilaç, ekipman, ceset torbası ve 87 sağlık personeli taşıyan bir uçağın Bingazi'ye doğru yola çıktığını duyurdu. 

Libya'nın doğusunu kontrol eden hükümetin Sivil Havacılık Bakanı Hichem Chkiouat, Reuters'a yaptığı açıklamada, fırtına sebebiyle iki barajın çökmesi sonucu Derne kentinin dörtte birinin sular altında kaldığını söyledi. Chkiouat, şu ana kadar binden fazla kişinin cesedine ulaşıldığını aktardı. Bakan, "Derne'den döndük. (Durum) çok feci. Her yerde cesetler var; denizde, vadilerde, binaların altında..." diye konuştu. Şehirdeki nihai can kaybının 'gerçekten ama gerçekten daha büyük olmasını' beklediğini kaydeden Chkiouat, "Şehrin yüzde 25'inin yok olduğunu söylerken abartmıyorum. Pek çok, pek çok bina yıkıldı" dedi.