Paşinyan: Azerbaycan sınıra asker yığdı, durum patlamaya hazır

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ordusunun Zengezur bölgesine asker göndermesini, “Azerbaycan'ın bu eylemleri Dağlık Karabağ'a ve Ermenistan Cumhuriyeti'ne karşı yeni bir askeri provokasyon niyetinde olduğunu açıkça gösteriyor” şeklinde değerlendirdi.

Paşinyan: Azerbaycan sınıra asker yığdı, durum patlamaya hazır

Azerbaycan ordusu Ermenistan sınırı ve Zengezur bölgesine askeri sevkiyatlara başladı.

İnternete düşen görüntülerde Azerbaycan ordusuna ait çok sayıda aracın konvoy halinde bölgeye ilerlediği görülürken, yaşanan gelişme sonrası açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bir açıklama yaptı.

Paşinyan, Kabine toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın bu eylemleri Dağlık Karabağ'a ve Ermenistan Cumhuriyeti'ne karşı yeni bir askeri provokasyon niyetinde olduğunu açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın Laçin Koridorunu “abluka altında tutmaya devam ettiğini” belirten Paşinyan bunun sonucunda “Dağlık Karabağ'da ortaya çıkan insani krizin doruğa ulaştığını” belirtti.

Paşinyan, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Güney Kafkasya'da yeni bir çatışmanın önlenmesi için ciddi önlemler almasını gerektirdiğini söyledi.

Ermenistan ve ABD'den ortak askeri tatbikat

Öte yandan Ermenistan ile ABD ordularına bağlı bazı birliklerin önümüzdeki hafta Ermenistan'da bir ortak askeri tatbikat gerçekleştireceği açıklandı.

Ermenistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Eagle Partner 2023" tatbikatının, "Ermenistan'ın uluslararası barış gücü misyonlarına katılımına hazırlık çerçevesinde" 11-20 Eylül tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

Bakanlık ayrıca, "Uluslararası barış gücü operasyonlarına hazırlık çerçevesinde Ermeni birliklerin, partner ülkelerle benzer ortak tatbikat ve eğitimlere sıklıkla katıldığını" belirtti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde İtalyan gazetesi La Repubblica'ya verdiği söyleşide ülkesinin Rusya ile güvenlik alanında yürüttüğü işbirliğinin "stratejik bir hata" olduğunu söylemişti.

Kremlin kaygılı

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ermenistan topraklarındaki ortak Ermeni-Amerikan tatbikatlarının Kremlin'de kaygı uyandırdığını söyledi.

Peskov "Özellikle mevcut durumda bu tür haberler elbette endişe yaratıyor. Bu nedenle bu haberi derinlemesine analiz edeceğiz ve gelişmeleri izleyeceğiz" dedi.

Azerbaycan ile Ermenistan orduları 2020 yılında Dağlık Karabağ'daki 44 gün süren savaşta karşı karşıya gelmişti.

Azerbaycan bu savaşta Karabağ’ı kontrol etmiş ve gözler Karabağ ile Nahçıvan arasındaki bağlantıyı sağlayacak Zengezur Koridoru'na çevrilmişti.

1 Eylül günü Ermenistan ordusu Azeri askerlerine ateş açmış, buna karşılık Azerbaycan da Ermenistan'ın Sotk köyü yakınlarını bombalamıştı. Bombardımanda 3 Ermeni askeri hayatını kaybetmişti.