Türkiye kara para konusunda gri listeye düştü

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF), kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurdu.

Türkiye kara para konusunda gri listeye düştü

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve OECD'ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı kurum, bu hafta düzenlenen Genel Kurul'da alınan kararları bugün bir basın toplantısıyla duyurdu.

BBC’nin haberine göre en son 2019'da yapılan değerlendirmede bu alanlarda bazı eksiklerinin olduğu vurgulanan Türkiye, yakından takip edileceği anlamına gelen gri listeye girdi.

FATF Başkanı Marcus Pleyer, bankacılık, mücevher ve emlak gibi sektörlerin denetiminde bu sorunların içinde olduğunu kaydetti.

FATF ayrıca Türkiye ile birlikte Ürdün ve Mali'yi de gri listeye aldığını duyurdu.

Gri listede yer alan 22 diğer ülke arasında Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen yer alıyor.

Gri liste ne anlama geliyor?

FATF’in kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor.

FATF, gri listeye alınan bir ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhüdünde bulunduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin 24 Eylül 1991 tarihinde üye olduğu FATF, faaliyetlerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılarla yürütüyor.

Financial Times’ın dün verdiği habere göre karar ile birlikte Türkiye’nin halihazırda ülkeye çekmekte zorlandığı dış sermaye yatırımlarının daha da azalabileceği belirtilmişti.