Patrick Cockburn: Süleymani korkunç bir hata yaptı

Patrick Cockburn: Süleymani korkunç bir hata yaptı

 ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla İran’ın devlet mekanizmasındaki en önemli isimlerden olan Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesi yeni bir savaş endişesine yol açtı.

Beyaz Saray yönetiminden gelen "Savaş istemiyoruz" mesajı gerginliği yatıştırsa da bundan sonras için olacağını kestirmek çok kolay değil.

Deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Süleymani'nin hayatının son haftalarında Irak genelinde büyük rağbet gören protestoları küçümseyerek korkunç bir hata yaptığını söylüyor.

Independent Türkçe'nin çevirisine göre, "Iraklılar yaklaşan tehlikeyi sezme yönünde, 40 yıllık kriz ve savaşın korkunç deneyimlerinin kazandırdığı epey keskin bir içgüdüye sahip" diyen Cocburn, "Üç ay önce Bağdat'taki bir arkadaşıma, Irak'ın bana 2003'teki ABD ve Britanya işgaline göre daha barışçıl günlerini yaşıyor gibi göründüğünden bahisle, kendisinin ve dostlarının geleceği nasıl gördüklerini sormuştum. ABD ve İran arasında yaşanacak savaşın Irak'ta gerçekleşebileceğine inanan halkın geneline kasvetli bir ruh halinin hakim olduğu yanıtını vermişti" notunu paylaşıyor.

Cockburn, Bağdat'taki arkadaşının "Arkadaşlarımın çoğu ABD-İran savaşı hususunda o kadar gerginler ki devletteki görevlerinden ayrılıp tazminatlarıyla Türkiye'den ev alıyorlar" dediğini de eklerken onun da aynı şeyi yapmayı düşündüğünü ifade ediyor.

İran'ın en önemli karşı darbesinin, Irak hükümeti, parlamentosu ve güvenlik güçleri üzerinde ABD'yi Irak'tan tamamen atma yönünde kuracakları baskı olacağını söyleyen Cockburn, "Irak'ın içişlerine müdahalesi nedeniyle Irak halkının İran'a karşı yükselen nefreti, şimdi Irak'ın ulusal egemenliğine karşı ABD'nin gerçekleştirdiği daha küstah saldırıyla muhtemelen dengelenecektir" diyor.

ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırılarda muhtemelen Süleymani kıymetsiz gösterilerin gerçek bir tehdit olduğu yönünde hatalı bir şüpheye kapıldığını ve İran yanlısı paramiliterlere ateş açılması emri verdiğini kaydeden deneyimli yazar, "General Süleymani en büyük başarısızlığı ve hatalı hükmünü takiben öldü. Ancak öldürülme şekli, Iraklı birçok Şii'yi ABD'nin Irak'ın bağımsızlığına yönelik tehdidinin İran'dan daha yüksek olduğuna ikna edebilir" görüşünü dile getiriyor.

"Savaşları en az hata yapan generallerin kazandığı varsayılır" diyen Cockburn, "Şimdi, Bağdat'taki arkadaşımın üç ay önce dile getirdiği emeklilikte Türkiye'ye yerleşmenin en güvenli seçenek olduğu önerisinde ne kadar haklı olduğunu görebiliyorum" ifadesini kullanıyor.