Penciwîni, Neçirvan Barzani'den beklentisini anlattı: Yeniden rol üstlenebilir

Kürt siyasetçi Muhammed Emin Penciwini, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçilecek olan kişinin Kürtlerin yaşadığı her yerde Kürt meselesinin çözümüne katkı sunmak için çaba sahibi olması gerektiğini söyledi.

Penciwîni, Neçirvan Barzani'den beklentisini anlattı: Yeniden rol üstlenebilir

Kürt siyasetçi Muhammed Emin Penciwini, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na seçilecek olan kişinin Kürtlerin yaşadığı her yerde Kürt meselesinin çözümüne katkı sunmak için çaba sahibi olması gerektiğini söyledi.

Çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve aydının katılımıyla başkent Erbil’de, “Önümüzdeki 4 yıl boyunca Kürdistan Bölgesi Başkanlığı” konu başlıklı panel düzenleniyor.

Rûdaw Medya Grubu'nun sponsorluğunu yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Kürt siyasetçi Muhammed Emin Penciwini, Kürdistan Bölgesi Başkanlığının ileride atması gereken adımları değerlendirdi.

“Kürdistan Bölgesi’nin diğer Kürtlere de ışık tuttuğunu ve buradaki tecrübeden bütün Kürtlerin yararlandığını” dile getiren Penciwini, “Kürdistan Bölgesi Başkanı her şeyden önce parti meselelerinden ziyade Kürt meselesiyle daha fazla ilgilenmeli. Bu adımı atarken de Halepçe ve Pencwin’den tutun Akre’ye kadar Güney Kürdistan’ın tümünde Başkanlık Divanı kapsının bütün Kürtlere açık olması gerekiyor. Başkanlık heyetinin bütün vatandaşların sorunlarına koşmalı. Siyasi, toplumsal ve idari konularda nasıl daha iyi çalışabilir hissiyle adım atması gerekiyor” dedi.

Penciwini, “Kürdistan Bölgesi, siyasetçi, entelektüel, sanatçılara bir yuva, bir sığınak mahiyetindedir, tüm Kürtlerin meşalesi haline gelmiş. Bütün Kürtler bugün Kürdistan Bölgesi’ndeki tecrübenden yararlanıyor. Dolaysıyla bütün siyasi partiler, bütün Kürt insanları bu tecrübeyi korumalı ve muhafaza etmeli” değerlednirmesinde bulundu.

Yeni başkan Kürt dilinin standartlaştırılması için çalışmalı

Penciwini, yeni başkanın Kürt dili konusuna önem vermesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Kürtlerin ortak standart bir dili olası gerekiyor. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın bu konuda çalışıp gereken düzenlemeleri yapması gereksiyor. Bölgedeki bütün devletler Kürtleri bölmek, Kürt dilini inkar etmek ve yok etmek için çabalıyor. Örneğin, Hewrami’lerden bazıları çıkıp bizim konuştuğumuz dil Kürtçe değil diyor, aynı şekilde Ezidilerin içinde de ‘Biz Kürt değiliz’ diyenler var, bazı Zazalar ‘bizim dilimiz Kürtçe’den bağımsız bir dildir Kürtçe değil’ diyor. Ama dil bilimciler ve filologlar bütün bu lehçelerin aslında Kürtçeyi oluşturduğunu bilir. Tarihimiz ve kültürümüz için çok önemli olan bu adımların Kürdistan Bölgesi Başkanlığı öncülüğünde atılmasını umuyorum.”

Neçirvan Barzani’nin çözüm sürecinde rolü olmuştur

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Başkanlık Adayı Başbakan Neçirvan Barzani’de bu “kapsayıcılığı” gördüğünü dile getiren Penciwini, Barzani’nin Türkiye’de Kürt meselesinin çözümünde rol oynadığını söyledi.

Penciwini şöyle dedi:

“Çözüm Süreci’nde Sayın Neçirvan Barzani’nin her iki taraf arasındaki düğümlerin çözülmesinde etkisi ve rolü vardı. Tarafların yardım ve emeğiyle bu süreç başladı ve bu sayede Kürt meselesi sadece Türkiye’de değil bütün dünyada duyuldu. Çözüm süreci çok olumlu bir hava yarattı ve hatırlarsınız 7 Haziran 2015’teki seçimde HDP 80 milletvekili ile Meclise girmeyi başardı. Bölgenin en etkili ve en büyük güçlerinden Türkiye gibi bir ülkede 80 sandalye almak Kürt meselesi için oldukça önemliydi. Kürtlerin en yoğun yaşadığı bölgede Kürt sorun çözüme kavuşturuldu diye ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler açıklama yapıyordu.”

Kürtlerin her zaman Türkiye hükümeti ile müzakereye hazır olduğunu ifade eden Muhammed Emin Penciwini, süreç için devrilen masanın yeniden kurulması gerktiğini söyledi.

Kürt siyasetçi, bu konuda yeni Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın da yeniden rol alabileceğini dile getirdi.