Pentagon: 4 Şubat'tan bu yana Suriye ve Irak'taki güçlerimize saldırı olmadı

Pentagon, Suriye ve Irak'taki personeline yönelik 4 Şubat'tan bu yana saldırı düzenlenmediğini açıkladı.

Pentagon: 4 Şubat'tan bu yana Suriye ve Irak'taki güçlerimize saldırı olmadı

ABD Savunma bakanlığı (Pentagon) Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basına verdiği brifingde, 4 Şubat'tan bu yana Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine saldırı düzenlenmediğini söyledi.

Irak, Suriye ve Ürdün'de daha fazla saldırı olmasını istemediklerini belirten Singh, saldırılardaki durgunluğu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Singh, saldırıların durgunlaştığı ortamda IŞİD  ile mücadelenin kolaylaşacağını belirtti.

Singh, "Irak, Suriye ve Ürdün'deki güçlerimize daha fazla saldırı görmek istemiyoruz; güçlerimiz IŞİD'i kalıcı olarak yenilgiye uğratma misyonunu sürdürmek için oradalar" dedi.

Gazze savaşının başlangıcından bu yana İran'a yakın gruplar, Hamas'a sempati duydukları gerekçesiyle çok sayıda füze ve drone saldırısı gerçekleştirdi.

Pentagon'a göre, İran'a yakın silahlı gruplar 17 Ekim'den bu yana Kürdistan Bölgesi, Batı Kürdistan, Irak, Suriye ve Ürdün'deki ABD güçlerine 170'den fazla kez saldırdı.

Buna karşılık ABD, Güney Kürdistan, Irak ve Suriye'deki İran yanlısı silahlı grupları defalarca bombaladı.

Pentagon'a göre füzelerin yüksek gürültüsü nedeniyle 130'u beyin yaralanmalı olmak üzere 186 ABD askeri yaralandı.

Ürdün'ün kuzeyindeki Tower 22'ye 28 Aralık'ta düzenlenen insansız hava aracı saldırısında üç ABD askeri öldürüldü.

ABD'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta 2 bin 500 askeri danışmanı, Batı Kürdistan ve Suriye'de ise uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ve diğer muhalif güçlere eğitim veren en az 900 askeri bulunuyor.

Öte yandan, yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye'de Fırat Nehri'nin batı yakasındaki İran destekli gruplar, 5 Şubat'tan bu yana Deyrezor ilinde ABD askerlerinin konuşlandığı bazı üslere kamikaze insansız hava araçları (İHA) ve roketlerle saldırılar düzenlemişti.

Saldırılara ilişkin ABD tarafından açıklama yapılmamıştı.