Pentagon: DSG Rusya’nın arabuluculuk teklifini reddediyor

ABD Savunma Bakanlığı’na ait istihbarat raporunda Rusya’nın Rojava'da faaliyetlerinin ABD ordusuna bir tehdit oluşturmadığı belirtildi.

Pentagon: DSG Rusya’nın arabuluculuk teklifini reddediyor
Rusya’nın ABD’yi Suriye’den çıkmaya zorladığı, bu bölgedeki askeri faaliyetlerinin “gerilimi azaltma mekanizmasını ihlal ettiği” öne sürülen raporda ancak bu adımların ABD askeri varlığına bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi.
 
ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA) yılın ilk çeyreğini değerlendirdiği raporunda, bu süreçte Rusya’nın ABD ile Rojava'da“gerilimi azaltma süreçleri”ne genel olarak uyduğu ancak önceki döneme göre ihlallerde küçük bir artış yaşandığı öne sürüldü.
 
Raporda Rusya’nın iddia edilen ihlalleri olarak, önceden belirlenen devriyelere fazladan araç eklemek, askeri transferlerine ve Rusya’dan Suriye’ye savaş uçağı transferlerine ilişkin bildirimlerin tam olarak yapılmaması sıralandı. Öte yandan Pentagon’un raporunda bunların bölgedeki ABD askeri varlığına bir tehdit oluşturmadığı kaydedildi.
 
Rusya’nın ABD’yi  Rojava'dan çekilmeye mecbur bırakma çabası içinde olduğu belirtilen raporda, Moskova’nın bölgede Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ve bölge halkı üzerinde etkisini artırmaya çalıştığı da öne sürüldü.
 
Raporda “Rusya DSG ile Türk bağlantılı güçler arasında devam eden gerilimlerde kendisini bir arabulucu olarak sunmaya çalıştı ama DSG Rus tekliflerini reddetmeye devam etti” denildi.