Pentagon Kürdistan Bölgesi'ne hava savunma sistemi sağlayacak

ABD Kongresinde kabul edilen 2024 savunma bütçesinde Irak ve Suriye'de IŞİD’le mücadele fonuna toplam 398 milyon dolar ayrıldı. Bu kapsamda Irak ve Kürdistan Bölgesi’e yönelik SİHA ve füze saladırılarına karşı da hava savunma sistemi tahsis edilecek.

Pentagon Kürdistan Bölgesi'ne hava savunma sistemi sağlayacak

Geçtiğimiz Perşembe günü ABD Kongresinde onaylanan Ulusal Savunma bütçesi talebine ilişkin belgelerde, 2024 mali yılında Pentagon'un harcamaları için 842 milyar dolar talep edildi.

2024 savunma bütçesinde Irak ile Kürdistan Bölgesi ve Suriye ile Rojava’da IŞİD’le mücadele fonu geçen yıla oranla azaltılarak 398 milyon dolara indirildi.

Geçen yıl 322 milyon dolar tahsis edilen Irak veKürdistan Bölgesi bölümüne bu yıl 242 milyon dolar ayrıldı.

Kürdistan Bölgesi’ne hava savunma sistemi talebi

Tasarıda, ABD Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarının, insansız hava araçları ve füze saldırılarına yanıt vermek üzere önümüzdeki yıl 1 Şubat'a kadar Kürdistan Bölgesi ve Irak'a hava savunma sistemleri sağlamaya yönelik ortak bir plan geliştirmesi gerektiğine yer verildi.

ABD güçlernini ayrıca Irak güvenlik güçleri ile Peşmergeye savunma sisteminin nasıl kullanılacağı konusunda eğitim vermesi gerektiğine değinildi.

Tasarı, Pentagon'un planı hazırlandıktan 90 gün sonra uygulamaya başlamasını gerektiriyor ve Savunma Bakanı yıl ortasında Kongre'nin huzuruna çıkıp planın nasıl uygulanacağı konusunda bilgi verecek.

Kongrenin onayından geçen tasarının Başkan Biden tarafından izalanması gerekiyor.  

Temmuz ayında Kongre komitelerinden biri tarafından Kürdistan Bölgesi'ne hava savunma sistemi verilmesi çağrısında bulunulmuştu.

Geçmişten beri Kürtlere verdiği destekle bilinen Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Don Bacon, konuyu Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed'in Washington ziyaretinden birkaç gün sonra bu yıl Haziran ayında önermişti.

Bacon, Haziran ayında Xhesabından yaptığı açıklamada, "Irak'taki Kürtlerin İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı daha iyi bir hava savunma sistemine sahip olmasına yardımcı olabiliriz" dedi.

Hassas bir döneme denk geliyor

 Kongre'nin Kürdistan Bölgesi'nde hava savunma sistemlerinin konuşlandırılmasına izin verme talebi hassas bir zamanda geldi.

ABD askeri üslerine yönelik saldırılar, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın Ekim ayında başlamasından bu yana son iki ayda arttı. Irak, Kürdistan Bölgesi ve Suriye’de İran’a yakın milis gruplar, ABD ve koalisyon üslerini defalarca hedef aldı.

Öte yandan 2024 savunma bütçesinde Suriye ve Demokratik Suriye Güçleri’ne ayrılan fon, 2023'e kıyasla 9 milyon dolar azaltılarak 2024 yılı için 156 milyon dolar olarak belirlendi.

Pentagon, Irak-Kürdistan Bölgesi ve Suriye-Rojava’da IŞİD'le mücadele için 475 milyon dolar da dahil olmak üzere, yurtdışındaki askeri operasyonlar için 2023 bütçesinden 14.544 milyar dolar talep etmişti.