Pentagon'dan Ankara’ya son uyarı: Hoşgörü gösteremeyiz

Türkiye’nin YPG mevzilerini hedef alana Afrin harekatında 42 gün geride kaldı. TSK’nin ‘Zeytin Dalı’ adını verdiği harekat, ABD ile ilişkileri kopma noktasına kadar götürdü.

Pentagon'dan Ankara’ya son uyarı: Hoşgörü gösteremeyiz

 

Türkiye’nin YPG mevzilerini hedef alana Afrin harekatında 42 gün geride kaldı.TSK’nin ‘Zeytin Dalı’ adını verdiği harekat, ABD ile ilişkileri kopma noktasına kadar götürdü.

Washington  bölgede IŞİD’e karşı mücadeledeki en büyük partnerlerinin YPG olduğunun altını çiziyor. Pentagon da desteğe devam edileceği mesajını veriyor ve Türkiye’nin operasyonu sonlandırmasını istiyor.

Son olarak Türkiye’nin operasyonun Menbiç’e uzanacağını söylemesi ilişkilerdeki gerginliği had safhaya çıkardı. 

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Galloway, ABD’nin Afrin harekatına ilişkin uyarılarını yineliyor. Galloway, YPG’yi kastederek “Şu anda güçlerin IŞİD’e karşı savaştan çekilme olasılığının bulunduğu bir durumla karşı karşıyayız ve bu hoşgörü gösteremeyeceğimiz bir durum” diyor.

El Hurra televizyonunun sorularını yanıtlayan Galloway, öte yandan Türkiye’nin kaygılarını anladıklarının da altını çiziyor: 

“Türkiye devam eden bir terörist isyana sahip tek NATO ülkesi ve bu operasyonların neden yapıldığını anlıyoruz.”

Galloway, “Suriye’deki IŞİD tehdidinin ortadan kalkmasını sağlamalıyız ve bunu ancak odak noktasını (IŞİD üzerinde tutmayı) devam ettirerek yapabiliriz” görüşünü dile getiriyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçtiğimiz haftalarda Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşmeyi hatırlatan Galloway, şunları söylüyor:

“Afrin’deki şiddetten elbette endişeliyiz. Bölgedeki daha acil güvenlik tehdidi olan IŞİD’den dikkatleri dağıttığını düşünüyoruz. İhtilafın sadece Afrin’de değil Suriye genelinde sivillere yönelik etkilerinden de çok kaygılıyız. Suriye’deki tüm taraflar şiddeti yatıştırmalı ve ihtilafı Cenevre süreci üzerinden çözmek için gerekli koşulların yaratılmasını sağlamalı.”