Peşmerge Komisyonu: Son dönemde PKK ile TSK çatışması nedeniyle 38 köy boşaltıldı

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge İşleri Komisyonu Başkanı Rêving Hirori, son dönemde PKK ile TSK Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde arasında yaşanan çatışma ve bombardımanlar nedeniyle 38 köyün boşaltılmak durumda kaldığını duyurdu.

Peşmerge Komisyonu: Son dönemde PKK ile TSK çatışması nedeniyle 38 köy boşaltıldı

Rûdaw Radiyo’ya konuk olan Rêvin Hirori, Kürdistan ve Irak parlamentosu milletvekillerinden oluşan ortak bir heyetle, Duhok’ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerine giderek bire bir halkla ve yerel yetkililerle görüştüklerini hatırlattı.

PKK ile Türk ordusu arasındaki çatışmalar nedeniyle bölge sakinlerinin büyük zarar gördüğünü, köylerin boşaldığını, tarım arazisi ile ormanlık alanların yandığını belirten Hirori, “Halkı dinledik. İnsanlar şikayetlerinin duyulmasını istiyor. Hatta bazı köylerde gasp olayları dahi yaşanmış” dedi.

Peşmerge İşleri Komisyonu Başkanı Hirori, “insanlar zarar ve ziyanlar nedeniyle tazminat talep ediyor. Derkar sınırında 17 köy, Batifa'da 14 köy ve Kanimasi’de de 7 köy boşaltıldı. Bölge halkı çok korkuyor ve durumları gerçekten çok kötü” ifadelerini kullandı.

TSK’nın Kürdistan Bölgesi içerisinde ilerleyerek askeri üssler kurduğunu, PKK’lilerin de partizan savaşı ile çatışmalara girdiğini dile getiren Hirori, bu durumda en büyük zararı bölge halkının gördüğünü söyledi.

9 Haziran günü geceden başlayıp sabah erken saatlerine kadar TSK’nın Duhok’a bağlı sınır bölgelerini bombaladığını, bu bölgelerdeki ormanlık arazinin büyük zarar gördüğünü anlatan Hirori, maalesef bu durumun engellenmesi için şu ana kadar herhangi bir

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da PKK’ye karşı karadan başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ediyor.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve parlamentosu defalarca Türkiye ve PKK'ye, çatışmaları Kürdistan Bölgesi topraklarından uzak tutmaya çağırdı. /Rudaw