Peşmerge’nin yakaladığı Amerikalı, IŞİD’den sigara nedeniyle kaçmış

Peşmerge’nin yakaladığı Amerikalı, IŞİD’den sigara nedeniyle kaçmış

Geçtiğimiz yılın Mart ayında Kürdistan’da yakalanan Amerikan vatandaşı IŞİD üyesi Muhammed Khweis, Amerika’da yargı önüne çıkarıldı.

Amerika’dan gelerek Musul’da IŞİD’e katılan 27 yaşındaki Muhammed Khweis, Peşmerge güçlerinin kürdistan’da devriye görevleri sırasında şüphe üzerine durdurularak tutuklanmıştı. IŞİD bölgesi ile Küridstan’ı ayıran bölgede devriye gezen Peşmerge güçlerine doğru yaklaşan Khweis, ilk başta canlı bomba sanılmıştı. Khweis’i durdurarak kontrol altına alan Peşmerge güçleri, sonraki sorgularında IŞİD’e Amerika’dan gelerek Musul’da IŞİD saflarına katıldığı belirlendi. Sorgusunun ardından Amerikan makamlarına teslim edilen Khweis, Amerika’ya götürülerek adalet önüne çıkarıldı.

Musul’da 3 IŞİD saflarında kaldıktan sonra örgütten kaçtığını itiraf eden Khweis IŞİD denetiminde yaşamanın zor olduğunu söyledi. Özellikle sigara yasağı ve zorunlu din derslerinin yarattığı baskı nedeniyle IŞİD’den kaçtığını itiraf eden Khweis’in IŞİD’e katılmadan önce Amerika’nın başkenti Washington’ın varlıklı bir banliyösünde otobüs sürücüsü olduğu blirtildi.

2015 yılında IŞİD’e katılmak için Amerika’dan önce Londra ve Hollanda’ya gitmiş, ardından Türkiye’ye gelerek buradan IŞİD’e katıldığı belirlenen Khweis, IŞİD sempatizanları tarafından Suriye sınırından Rakka’ya geçirildi. Rakka’da Khweis’in ‘kabul merasiminden’ geçtiğini ve intihar bombacısı olmak için gönüllü olan Khweis’in daha sonra Musul’a gönderildiği ve orada haftalarca şeriat eğitiminden geçirildiği ifade ediliyor.