PKK’den kayıp asker Mustafa Bazna'ya ilişkin açıklama PKK’den kayıp asker Mustafa Bazna'ya ilişkin açıklama

PKK, daha önce kendisinden haber alınamadığı belirtilen Mustafa Bazna'nın cenazesinin ellerinde olduğunu ve talep edilmesi halinde cenazesini teslim edilebileceklerini açıkladı.

PKK’den kayıp asker Mustafa Bazna'ya ilişkin açıklama PKK’den kayıp asker Mustafa Bazna'ya ilişkin açıklama

Düzce nüfusuna kayıtlı Mustafa Bazna isimli asker, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde yürütülen “Pençe-Kilit” operasyonunda girdiği bir çatışmanın ardından kaybolduğu öğrenilmişti.

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, Bazna’nın dayısının kendisinden yardım istediğini belirtmiş ancak İHA’ya konuşan askerin ailesi böyle bir yardım talebinde bulunduklarını reddetmişti.  

HPG’den açıklama

PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi, kayıp Bazna hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

3 Kasım günü Amedi ilçesi Metina Dağı bölgesinde gerçekleşen çatışmada bir askerin cenazesinin yerde kaldığı, üzerindeki teçhizat ile cep telefonuna “el konulduğu” ifade edilen açıklamada, “Cenazesi elimizde olan askerin; 13082287382 TC kimlik numaralı, 14 Mayıs 1996 Düzce doğumlu, Döndü ve Ramazan oğlu Mustafa Bazna olduğu netleştirilmiştir. Bu askerin ölümünün de Türkiye halkından ve kamuoyundan gizlendiği anlaşılmıştır” denildi.

Açıklamada, “Karşımızda insanlığını tamamen yitirmiş böylesine bir düşman gerçekliği olsa da, Kurdistan Halk Savunma Güçleri olarak; insanlık ahlakına, halkların ortak değerlerine ve savaş yasalarına uyarak, talep etmeleri halinde Mustafa Bazna isimli askerin cenazesini siviller veya sivil toplum kuruluşları aracılığıyla ailesine teslim edebileceğimizi belirtiyoruz” sözlerine yer verildi.

Gergerlioğlu’nun paylaşımı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kasım ayında Mustafa Bazna’nın dayısının kendisinden yardım istediğini belirterek, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunmuştu:

“Yeğenim Mustafa Bazna Zap bölgesinde uzman askerdi. Kendisinden 15 gündür haber alamıyoruz ve yapılan açıklamada kayıp şehit veya esir alınmış olabileceğini söylüyorlar. Akıbetini öğrenmek istiyoruz, Bize başvuran Çorumlu aile çocuklarının akıbetini soruyor.”

Ailesi reddetti

İHA’ya konuşan Düzce merkeze bağlı Çay Mahallesi’nde oturan Bazna ailesi ise çocukları için böyle bir talepte bulunmayı reddetti.

Mustafa Bazna’nın ağabeyi Mehmet Bazna, “Bu ayın 15’inde Salı günü saat 12.00 sıralarında valimiz, emniyet müdürümüz bütün birimler ailemize gelerek konunun detaylarını anlattılar. Kardeşimin operasyonda ulaşılamadığını, kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdiler. Devletimizin her zaman yanımızda olduğunu bildirdiler” dedi.

Askerin babası Ramazan Bazna ise, “Ben evladım üzerinden siyasi oluşumların, hele hele HDP gibi bir oluşumun rant sağlamasını ve benim acımın üzerinden provokasyon yapıp belli bir çıkar sağlamaya çalışmaları beni derinden üzmüştür. Benim devletim güçlü bir devlettir. Her zaman yanımızdadır, her zaman yanımızda olmuştur. Bu ilelebet böyle olacaktır. Ben birilerinin kalkıp benim acımın, yasımın üzerinden rant sağlamaya çalışması manevi değerlerimin hiçe sayılması içimi acıtmıştır. Bunun bu şekilde olmasından büyük rahatsızlık duydum. Benim bu insanlarla, böyle bir oluşumla ne benim ne evlatlarımın hiçbir şekilde alakası olamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman bizim yanımızdadır. Ben oğlumun kayıp olduğunu düşünmüyorum. Oğlum bir operasyondadır. Süreç uzun bir süreçtir. Biz kudretli Türk devletine, cumhuriyetimize, askerimize, polisimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize sonsuz güveniyoruz. Gerekeni zaten yapıyorlar, yapacaklarını da biliyoruz” ifadelerini kullandı.