Polisten Alevilere ikinci güvenlik uyarısı!

Polisten Alevilere ikinci güvenlik uyarısı!

Ankara Valisi Ercan Topcan, 21 Mayıs'ta Ankara’da öldürülen iki IŞİD'linin üzerinden çıkan bir kroki ardından Alevi temsilcileriyle toplantı yaparak, “Tedbirinizi alın” uyarısında bulunmuştu. Valilikten gelen uyarılara bir yenisi daha eklendi. Alevi Bektaşi Federasyonu'na giden polisler, "Korumanızı sağlayın" uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz hafta Ankara Valiliği'nde kurum temsilcileri ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yetkililerin de katıldığı toplantı 1 saat 45 dakika sürmüştü. Görüşmelerde yeni bir IŞİD saldırısına işaret edilip, "tedbirinizi alın" uyarısı yapılmıştı. Dün benzer bir uyarı da Emniyet Özel Güvenlik Birimi'nden geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu'nda biraraya gelen polis yetkilileri ile Alevi kurum temsilcileri arasında yaklaşık yarım saat süren bir toplantı daha gerçekleştirildi.

Alevi örgütleri, emniyet ve belediye yetkilileri arasında mutabakat sağlanması durumunda Ankara'daki tüm cemevlerine özel korumalar yerleştirilecek.

Her Alevi kurumuna özel güvenlik

Konuya ilişkin 1HaberVar'a konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, "Valilikte yapılan toplantıda örgütler olarak kendi güvenliğimizi sağlayabileceğimizi söylemiştik fakat kabul görülmedi" diyerek, şunları aktardı: "Valilikte yapılan o toplantıda yeni tehlikelere dikkat çekildi ve bizler de, 'kendi güvenliğimizi sağlarız' dedik. Fakat buna karşı çıkıldı ve 'siz arama yapamazsınız' dediler. Arama yapanların yasalarca belirtildiğine işaret ederek ya polisin ya da özel güvenliklerin bu işlemi yapabileceğini söylediler. Bizler de özel güvenlik tutacak bütçemizin olmadığını kendilerine ilettik. Valilik ise bunların belediyeler üzerinden temin edilebileceğini söyledi. Bu kapsamda da bir heyet oluşturuldu. Ankara'daki cemevlerinin bu konudaki ihtiyaçları tespit edilip belediyelerden talepte bulunulacak. Emniyet görevlileriyle bu ihtiyaçlara ilişkin kısa bir görüşme gerçekleştirdik."

Alevi kurumları arasında polis koruması alan tek bir isim bulunuyor. Ağustos 2015'te İstanbul–Ankara otoyolunda aracıyla seyir halindeyken silahlı saldırıya uğrayan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, olay sonrasında polis koruması talebinde bulunmuştu.