Pompeo’dan Çin halkına Çin Kominist Partisi’nin davranışlarını değiştirme çağrısı

Pompeo’dan Çin halkına Çin Kominist Partisi’nin davranışlarını değiştirme çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin halkına iktidardaki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) davranışlarını değiştirme çağrısında bulundu.

Başkan Donald Trump yönetiminin Çin’in Houston Başkonsolosluğu’nu ‘casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi’ haline geldiği gerekçesiyle kapatma kararı Washington ve Pekin arasındaki gerilimi artırdı.

Wall Street Journal gazetesine göre Pompeo, Kaliforniya’daki Richard Nixon Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi’nde ‘Komünist Çin ve Özgür Dünyanın Geleceği’ başlıklı konuşmasında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e ‘iflas etmiş totaliter ideolojinin gerçek bir müridi’ benzetmesinde bulunarak, açıkça rejim değişikliği çağrısı yaptı.

Müttefik ülkeler ve Çin halkına Komünist Partisi’nin davranışlarını değiştirmek için ABD ile birlikte çalışma çağrısında bulunan Pompeo şu ifadeleri kullandı;

“Çin Komünist Partisi, herhangi bir yabancı düşmandan daha çok Çin halkının samimi fikirlerinden korkuyor. ABD Çin halkıyla iş birliği yapmalı ve onları güçlendirmeli. Dünyanın özgür milletleri olarak Çin Komünist Partisi’nin davranışlarına ilişkin daha iddialı yollar izlemeliyiz.”

Çin’in Houston Başkonsolosluğu’nun kapatılmasına karşılık Pekin’den gelecek herhangi bir misillemeye karşı uyaran Pompeo, Washington’un ulusal güvenliği korumak ve enerji şirketlerinden fikri mülkiyet hırsızlığının önlenmesi için tüm önlemleri alacağını dile getirdi.