Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi:Kürtçe anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı

Kürt illerinde tüm okul, kreş ve kolej gibi eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’nin zorunlu ders olarak verilmesini, Kürt diliyle ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi:Kürtçe anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi, Kürt illerinde tüm okul, kreş ve kolej gibi eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’nin zorunlu ders olarak verilmesini, Kürt diliyle ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Kürtçe Öğretmenleri İnisiyatifi’nin yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği üzere 26.01.2011 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumu ‘Kürt Dili ve Edebiyatı’ bölümünün açılmasını onaylamış, bu karar akabinde Mardin Artuklu, Muş Alparslan ve Bingöl üniversitelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri, Bingöl ve Tunceli illerinde ise  Zaza Dili ve Edebiyatı bölümleri açılmış ve yüzlerce öğrenci bu bölümlerden lisans diplomalarını pedagojik formasyonla birlikte alarak mezun olmuşlardır. Her sene de en az 100 öğrenci mezun olmaya devam etmektedir.”

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) seçmeli Kürtçe dersi için yılda 2-3 kontenjan ayırdığını ve buna göre atama yaptığını anımsatan İnisiyatif’in açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“Bu durum, en temel hak olan anadil hakkından yoksun Kürt öğrencilerin seçmeli ders olarak dahi olsa kendi dillerinde eğitim alamamalarına sebebiyet vermektedir. MEB’in atama ve seçmeli ders uygulamaları hakkın kullanılmasını fiilen ortadan kaldırmaktadır. Bahse konu bölümlerden mezun olan Kürtçe öğretmenleri olarak, hükümetten ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Kürtçe Seçmeli Dersi için öğretmen atamalarında kontenjan sayısını arttırmasını, Kürtlerin yoğun yaşadığı illerindeki tüm özel okul, kreş ve kolej vb. eğitim kurumlarının programlarında Kürtçe’ye zorunlu ders olarak yer verilmesinin sağlanmasını, Kürt dili ile ilgili ayrımcılığın ortadan kaldırılarak, Kürtçe anadilde eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.”