PWK ve HAK-PAR, Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) ve Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), idam edilişlerinin 86’ıncı yılında Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı.

PWK ve HAK-PAR, Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı

PWK Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “86 yıl önce bugün, 15 Kasım 1937’de, Dersim direnişinin yiğit önderlerinden Seyit Rıza ve 6 arkadaşı, Elazığ Buğday Meydanı’nda Türkiye Devleti tarafından idam edildiler” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Devleti, Seyid Rıza ve oğlu Reşik Hüseyin’i, Demenanlı Hüseyin ile Kureyşanlı Seyit Hüseyin ve Hasan’ı, Kalanlı Ali ve Yusufanlı Fındık Ağa’yı katletmekle, kökleri binlerce yıl gerilere uzanan, güçlü bir kültüre sahip Kürt halkını yok edeceğini umuyordu.

Onbinlerce insanımız katledildi, kadın çocuk yaşlı demeden binlercesi kurşuna dizildi. Bizzat katliamı gerçekleştirenlerin ifadesiyle, insanlarımız fare zehiriyle katledildiler.

Ama Türkiye Devleti Şeyh Sait ve arkadaşlarının olduğu gibi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının da nereye defnedildiğini gizledi ve hala da gizlemektedir. Bu da Türkiye Devleti’nin Kürt milletinin liderlerinden duydukları korkunun açık bir göstergesidir.

Ama açıktır ki hiç bir soykırım, katliam, yıkım ve ölüm Kürdistan halkının özgürlük mücadelesini durduramamıştır.

Şeyh Said, Seyid Rıza, Cıbranlı Halit Bey, İhsan Nuri Paşa, Qazi Muhamed, Molla Mustafa Barzani’nin torunları, mücadele bayrağını şehitlerin kanıyla, yurtseverlerin mücadelesiyle, Kürdistan’ın dört bir köşesinde dalgalandırmaktadırlar.

Katledilişinin 86. Yılında Seyit Rıza şahsında bütün Kürdistan şehitlerini hürmetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

“Seyit Rıza ve arkadaşlarını saygıyla anıyoruz”

HAK-PAR Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada da 86 yıl önce 15 Kasım 1937 tarihinde, Elazığ Buğday Meydanı’na kurulan idam sehpalarında Seyid Rıza’nın yaşı küçültülerek, oğlu Hüseyin’in ise yaşı büyütülerek, Seyhanlı aşireti reisi Haso Seydi, Yusuf Hanlı aşiret reisi Kamer oğlu Fındık, Demirelli aşiret reisi Cebrail oğlu Hasan, Kırişanlı Ulihiyer oğlu Hasan ve Mirza Ali oğlu Ali ile birlikte asıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Seyit Rıza Kemalist rejimin görüşme talebi için Elazığ’a gelmiş ve yolda tutuklanmıştı.

Kemalistler, 5 Aralık 1935 yılında 2884 sayılı ‘‘Tunceli Vilayetinin İdaresi Hakkında” kanun çıkarmış, dönemin CHP hükümeti eliyle de 4 Mayıs 1937 tarihinde ‘Tunceli Tenkil Harekatı’nı başlatmışlardı.

Bu Harekâtta uçakların, kimyasal gazların da kullanıldığı eşi benzeri görülmemiş bir insan avıyla on binlerce suçsuz günahsız Dersimli katledilmiş ve on binlercesi de sürülmüştü.

İttihat Terakkicilerden devralınan, çok uluslu, çok inançlı bir ülkede, zorla tek millet, tek din, tek dil yaratma projesinin bir uzantısı olan bu katliamdan kurtulabilen binlerce Dersimli çocuk da kimliklerinden koparılarak evlatlık verilmişti.

Dersim’de 1937/38 yıllarında tam anlamıyla bir soykırım politikası izleyen devlet adına dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan, 2011 yılında ‘’Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa, ben özür diliyorum’ dese de, ne bu katliamda sorumluluğu olanların gıyaben yargılanması gerçekleştirildi, ne idam edilenlerin itibarları iade edilerek mezar yerleri açıklandı, ne evlatlık verilen Dersim’in kayıp kızları ile ilgili bir şey yapıldı, ne de katliamda yaşamını yitiren, sürgün edilen veya zarar görenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik her hangi bir adım atıldı. Bu talepler bugün de tüm Kürtlerin, Dersimlilerin ortak talepleridir.

HAK-PAR olarak bir kez daha bu insanlık dışı katliamı gerçekleştirilenleri kınıyor, Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 86. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.”